SFZ prešiel testom transparentnosti s jednou nedostatočnou

NETKY.SK • 19 November 2015, 11:48 • 2 min
SFZ prešiel testom transparentnosti s jednou nedostatočnou

ZÜRICH - Podľa štúdie organizácie Transparency International, ktorá skúmala predpoklady pre korupčné správanie v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), priveľa členských asociácií robí tajnosti o svojich aktivitách a nakladaní s finančnými prostriedkami. Až 168 z 209 federácií nezverejňuje svoje finančné správy.

slovakia

left justify in out

Slovenský futbalový zväz (SFZ) patrí medzi disciplinovanejších členov. Zo štyroch skúmaných položiek zlyhal iba v jednej, podľa TI nezverejňuje výročnú správu o svojej činnosti. Tá robí najväčšie problémy, vykazuje ju iba 31 zväzov. SFZ vyhovel v oblasti finančnej správy, organizačného poriadku (stanov) a etického kódexu. Stopercentnú bilanciu malo iba 14 federácií (vrátane anglickej či talianskej), z nich však sú iba tri mimoeurópske - kanadská, japonská a novozélandská. Až 41 členov FIFA nemá ani vlastnú webovú stránku. V teste transparentnosti úplne pohorelo 87 krajín, ktoré nebodovali v žiadnom zo štyroch sledovaných kritérií.

 

"Riziko korupcie je v mnohých futbalových asociáciách vysoké. Problém sa ešte prehlbuje nedostatkom informácií, aké obsahuje napríklad správa o finančnej kontrole. Samotná FIFA, žiaľ, nestanovila žiadne limity pre nedostatok transparentnosti a zodpovednosti. Každá reforma FIFA by mala venovať tejto problematike prvoradú pozornosť," konštatuje sa v štúdii, ktorá odhalila nedostatky aj v práci kontinentálnych konfederácií. Iba európska UEFA a africká CAF poskytujú prístup k svojim výročným správam o financiách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona