SFZ otvoril v žilinskej nemocnici diagnostické centrum

NETKY.SK • 18 November 2014, 16:53 • 2 min
SFZ otvoril v žilinskej nemocnici diagnostické centrum

ŽILINA - Slovenský futbalový zväz (SFZ) v utorok na pôde Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina otvoril štvrté slovenské diagnostické centrum, ktoré bude slúžiť pre všetky kategórie futbalistov na severozápade Slovenska.

slovakia

left justify in out

Prezident SFZ Ján Kováčik informoval, že medicínske centrum spadá pod pracovisko FIFA a UEFA. "Som veľmi rád, že na severe Slovenska vzniká medicínske centrum, aké máme v Senci, Banskej Bystrici a Košiciach. Nesmierne dôležitý je ľudský faktor - lekárske zázemie, ktoré dokázal riaditeľ žilinskej nemocnice spoločne s kolektívom zabezpečiť. Verím, že toto medicínske centrum bude jedno z najlepších u nás," povedal Kováčik.
     

Podľa riaditeľa FNsP Žilina Štefana Voláka robia lekári FNsP klubových lekárov rôznym žilinským športom. "Kde pracujú, keď už dochádza k narušeniu zdravia. Ale my by sme tomu radi predchádzali. Po rozhovoroch s ľuďmi z futbalového zväzu sme sa rozhodli vybudovať centrum, v ktorom budeme poskytovať aj preventívnu starostlivosť. Vyhľadávať dopredu možné príčiny chorôb, prevencie úrazov. Na druhej strane, pokiaľ by aj k niečomu takému došlo, poskytujeme dostatočne veľké zázemie na to, aby sme vedeli športovcov liečiť. Máme kompletnú traumatológiu, ortopédiu, veľmi dobré interné zariadenia," uviedol Volák.
     

Odborným garantom Diagnostického centra SFZ – Považie je manažér zdravotnej starostlivosti SFZ Pavel Malovič. "Je to v podstate oddelenie telovýchovného lekárstva, s vybavením špičkového európskeho pracoviska takéhoto odboru. Hráči z Oravy, Kysúc, Považia a časti Liptova teraz majú šancu necestovať veľa a dostať kvalifikovanú zdravotnú starostlivosť. Najmä, čo sa týka diagnostiky, preventívnych lekárskych prehliadok a odporúčaní rozličných typov, ktoré potrebujú pre športovú aktivitu," vysvetlil Malovič.
     

Pripomenul, že na Slovensku stále platí pravidlo, že každý futbalista z republikových súťaží musí mať raz ročne lekársku prehliadku. "Jej náročnosť je odstupňovaná podľa vekových a výkonnostných kategórií. Čo sa týka prvoligistov a reprezentantov, vyšetrenia sú vysoko nad európsky priemer. To znamená, že zahŕňajú všetky vyšetrenia, ktoré vedú k prevencii náhleho úmrtia na ihrisku. Ak zalistujete v histórii, tak v slovenskom futbale nemáte, pokiaľ sú hráči takto vyšetrení, náhle úmrtie. A je to práve vďaka ročným prehliadkam. U prvoligových družstiev a reprezentantov často robíme prehliadky až dvakrát do roka. Aby hráč, tréner, lekár boli informovaní o aktuálnom zdravotnom stave a aktuálnej výkonnosti futbalistu," dodal manažér zdravotnej starostlivosti SFZ.
     

Doplnil, že SFZ bude v rámci diagnostického centra spolupracovať aj s klubom MŠK Žilina. "Majú dobrých odborníkov. A to nielen v telovýchovnom lekárstve, ale aj v rehabilitácii a v prevencii ochorení pohybového systému," uzatvoril Malovič.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies