Sezónna vakcína proti chrípke bude chrániť aj proti pandemickému vírusu

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:29 • 2 min
Sezónna vakcína proti chrípke bude chrániť aj proti pandemickému vírusu

Sezónna vakcína proti chrípke bude chrániť aj proti pandemickému vírusu

slovakia

left justify in out

img

Proti vírusu chrípky typu A(H1N1), ktorého šírenie si vlani vyžiadalo vyhlásenie celosvetovej pandémie, bude chránený každý Slovák, ktorý sa nechá zaočkovať proti bežnej chrípke. Ako dnes ozrejmila predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková, trivalentná vakcína určená pre sezónnu 2010/2011 bude na základe odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obsahovať aj kmeň pandemickej chrípky.
      Vakcinácia je podľa virológa Fedora Čiapora základným preventívnym opatrením proti vírusovým ochoreniam, proti ktorým neexistujú účinné lieky. Priblížil, že tvorba protilátok po zaočkovaní proti chrípke trvá asi dva týždne, pričom účinnosť vakcíny trvá približne jeden rok. Preto odporúča tým, ktorí sa dajú zaočkovať v septembri, aby tak o rok urobili znova v rovnakom období. Ako však ukazujú doterajšie skúsenosti, Slováci očkovaniu proti chrípke zatiaľ veľkú dôležitosť neprikladajú, keďže zaočkovanosť populácie sa pohybuje okolo 12 percent, pričom WHO odporúča 30 percent.
      Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Ročne na ňu ochorie na Slovensku približne 1,5 milióna ľudí. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Odborníci odporúčajú očkovať aj deti a tehotné ženy. Najvyššia chorobnosť je práve do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia.
      Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Tie totiž liečia iba bakteriálne infekcie. Lekár nasadzuje liečbu antibiotikami až pri niektorých komplikáciách, napríklad zápale mandlí, pľúc. Pri liečbe chrípky je vhodná domáca liečba s využitím voľnopredajných liekov, ktoré zmierňujú horúčku, bolesti i ostatné príznaky. Na trhu sú v súčasnosti rôzne druhy týchto prípravkov, s rôznym obsahom účinných látok. Okrem toho je dôležité prijímať dostatočné množstvo tekutín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies