Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
24. jún. 2018Ján
BratislavaBratislava 13°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
11.06.2018 09:00 Gurmán
Sezóna višní je tu!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.06.2018 09:00 Gurmán

Sezóna višní je tu!



BRATISLAVA - Výraznú kyslú chuť višní oceňujeme nielen v marmeládach a džemoch, ale aj v šťavách a likéroch. Sezóna višní je krátka. Ale práve teraz sa ich môžete prejesť a pripraviť z nich zásoby na zimu.


Višňový džem so slivovicou

 

Suroviny:

900 g odkôstkované višne, 40 ml slivovica, 1 balíček vanilkový cukor, 1 balíček želírovací cukor Extra 2:1


Postup:
Na prípravu džemu si 2/3 višní ponorným mixérom rozmixujeme a zvyšok nakrájame na polovice. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme slivovicu, vanilkový cukor a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Miesto slivovice môžeme použiť ríbezľovú šťavu.

 

 

Višňový dezert

 

Suroviny:

150 ml biely jogurt, 250 g tvaroh, 3 PL med, 1 balíček vanilínový cukor, 300 g kompótové višne, 50 ml griotka, 50 g vlašské orechy, 50 g piškóty, 50 g čokoláda na varenie

 

Postup:

Piškóty a orechy pomelieme, zmiešame s polovicou strúhanej čokolády, griotkou a zmes dáme na dno vyššieho pohára. Višne zlejeme, vykôstkujeme a rozložíme na piškótovú zmes. Tvaroh, jogurt, med a vanilínový cukor vymiešame, vzniknutý krém nalejeme do pripravených pohárov. Ozdobíme zvyškom strúhanej čokolády alebo môžeme použiť čokoládové trubičky.

 

 

Višňová omáčka s rozmarínom

 

Suroviny:

500 g višne, 1 ks šťava z 1 pomaranča, 60 g hnedý cukor, 1 vetvička rozmarín, 2 lístky, šalvia
1 cl čerešňovica, 2 KL, škrobová múčka, 1/4 KL soľ podľa chuti, nové mleté korenie

 

Postup:

Višne zohrejeme s pomarančovou šťavou a cukrom a pridáme rozmarín. Škrobovú múčku rozmiešame s vodou a vlejeme do omáčky. Varíme a pridáme lístky šalvie, čerešňovicu a povaríme. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

 

 

Višňová polievka

 

Suroviny:

750 g višne, 100 g cukor, 500 ml smotana, 3 PL hladká múka, 1/2 KL mletá škorica, štipka soľ

 

Postup:
Dáme variť 1l vody. Višne umyjeme, vykôstkujeme a vložíme do vriacej vody spolu s cukrom, soľou a škoricou. Zamiešame a necháme variť 5 minút. Múku zmiešame s mliekom a pomaly, za stáleho miešania prilievame do variacej sa vody. Necháme povariť ešte 10 minút a po odstavení vychladíme. Podávame studenú.

 

 

Domáci višňový likér

 

Suroviny:

750 g višne, 150 g kryštálový cukor, 100 ml voda, 40 ml vodka, 1 ks citrón, 1 ks celá škorica, 4 ks
klinčeky

 

Postup:
Višne odkôstkujeme a medzitým do hrnca nasypeme cukor a prilejeme vodu. Na miernom ohni uvaríme cukrový sirup, keď už je horúci a priehľadný, pridáme višne, škoricu, citrónovú kôru nakrájanú na väčšie kúsky a klinčeky. Zmes privedieme k varu, potom teplotu znížime a na miernom ohni varíme cca 20 minút. Zmes odstavíme z ohňa a aspoň dvakrát prelejeme cez sitko. Prilejeme vodku a hotovým likérom plníme fľaše. Vložíme ich do chladničky.

 

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok