Višňový džem so slivovicou
Suroviny:
900 g odkôstkované višne, 40 ml slivovica, 1 balíček vanilkový cukor, 1 balíček želírovací cukor Extra 2:1
Postup:
Na prípravu džemu si 2/3 višní ponorným mixérom rozmixujeme a zvyšok nakrájame na polovice. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme slivovicu, vanilkový cukor a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Miesto slivovice môžeme použiť ríbezľovú šťavu.

Višňový dezert
Suroviny:
150 ml biely jogurt, 250 g tvaroh, 3 PL med, 1 balíček vanilínový cukor, 300 g kompótové višne, 50 ml griotka, 50 g vlašské orechy, 50 g piškóty, 50 g čokoláda na varenie
Postup:
Piškóty a orechy pomelieme, zmiešame s polovicou strúhanej čokolády, griotkou a zmes dáme na dno vyššieho pohára. Višne zlejeme, vykôstkujeme a rozložíme na piškótovú zmes. Tvaroh, jogurt, med a vanilínový cukor vymiešame, vzniknutý krém nalejeme do pripravených pohárov. Ozdobíme zvyškom strúhanej čokolády alebo môžeme použiť čokoládové trubičky.

Višňová omáčka s rozmarínom
Suroviny:
500 g višne, 1 ks šťava z 1 pomaranča, 60 g hnedý cukor, 1 vetvička rozmarín, 2 lístky, šalvia
1 cl čerešňovica, 2 KL, škrobová múčka, 1/4 KL soľ podľa chuti, nové mleté korenie
Postup:
Višne zohrejeme s pomarančovou šťavou a cukrom a pridáme rozmarín. Škrobovú múčku rozmiešame s vodou a vlejeme do omáčky. Varíme a pridáme lístky šalvie, čerešňovicu a povaríme. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

Višňová polievka
Suroviny:
750 g višne, 100 g cukor, 500 ml smotana, 3 PL hladká múka, 1/2 KL mletá škorica, štipka soľ
Postup:
Dáme variť 1l vody. Višne umyjeme, vykôstkujeme a vložíme do vriacej vody spolu s cukrom, soľou a škoricou. Zamiešame a necháme variť 5 minút. Múku zmiešame s mliekom a pomaly, za stáleho miešania prilievame do variacej sa vody. Necháme povariť ešte 10 minút a po odstavení vychladíme. Podávame studenú.

Domáci višňový likér
Suroviny:
750 g višne, 150 g kryštálový cukor, 100 ml voda, 40 ml vodka, 1 ks citrón, 1 ks celá škorica, 4 ks
klinčeky
Postup:
Višne odkôstkujeme a medzitým do hrnca nasypeme cukor a prilejeme vodu. Na miernom ohni uvaríme cukrový sirup, keď už je horúci a priehľadný, pridáme višne, škoricu, citrónovú kôru nakrájanú na väčšie kúsky a klinčeky. Zmes privedieme k varu, potom teplotu znížime a na miernom ohni varíme cca 20 minút. Zmes odstavíme z ohňa a aspoň dvakrát prelejeme cez sitko. Prilejeme vodku a hotovým likérom plníme fľaše. Vložíme ich do chladničky.

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.