Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. máj. 2022Svetozár
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
11.06.2018 09:00 Gurmán
Sezóna višní je tu!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.06.2018 09:00 Gurmán

Sezóna višní je tu!



BRATISLAVA - Výraznú kyslú chuť višní oceňujeme nielen v marmeládach a džemoch, ale aj v šťavách a likéroch. Sezóna višní je krátka. Ale práve teraz sa ich môžete prejesť a pripraviť z nich zásoby na zimu.


Višňový džem so slivovicou

 

Suroviny:

900 g odkôstkované višne, 40 ml slivovica, 1 balíček vanilkový cukor, 1 balíček želírovací cukor Extra 2:1


Postup:
Na prípravu džemu si 2/3 višní ponorným mixérom rozmixujeme a zvyšok nakrájame na polovice. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme slivovicu, vanilkový cukor a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Miesto slivovice môžeme použiť ríbezľovú šťavu.

 

 

Višňový dezert

 

Suroviny:

150 ml biely jogurt, 250 g tvaroh, 3 PL med, 1 balíček vanilínový cukor, 300 g kompótové višne, 50 ml griotka, 50 g vlašské orechy, 50 g piškóty, 50 g čokoláda na varenie

 

Postup:

Piškóty a orechy pomelieme, zmiešame s polovicou strúhanej čokolády, griotkou a zmes dáme na dno vyššieho pohára. Višne zlejeme, vykôstkujeme a rozložíme na piškótovú zmes. Tvaroh, jogurt, med a vanilínový cukor vymiešame, vzniknutý krém nalejeme do pripravených pohárov. Ozdobíme zvyškom strúhanej čokolády alebo môžeme použiť čokoládové trubičky.

 

 

Višňová omáčka s rozmarínom

 

Suroviny:

500 g višne, 1 ks šťava z 1 pomaranča, 60 g hnedý cukor, 1 vetvička rozmarín, 2 lístky, šalvia
1 cl čerešňovica, 2 KL, škrobová múčka, 1/4 KL soľ podľa chuti, nové mleté korenie

 

Postup:

Višne zohrejeme s pomarančovou šťavou a cukrom a pridáme rozmarín. Škrobovú múčku rozmiešame s vodou a vlejeme do omáčky. Varíme a pridáme lístky šalvie, čerešňovicu a povaríme. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

 

 

Višňová polievka

 

Suroviny:

750 g višne, 100 g cukor, 500 ml smotana, 3 PL hladká múka, 1/2 KL mletá škorica, štipka soľ

 

Postup:
Dáme variť 1l vody. Višne umyjeme, vykôstkujeme a vložíme do vriacej vody spolu s cukrom, soľou a škoricou. Zamiešame a necháme variť 5 minút. Múku zmiešame s mliekom a pomaly, za stáleho miešania prilievame do variacej sa vody. Necháme povariť ešte 10 minút a po odstavení vychladíme. Podávame studenú.

 

 

Domáci višňový likér

 

Suroviny:

750 g višne, 150 g kryštálový cukor, 100 ml voda, 40 ml vodka, 1 ks citrón, 1 ks celá škorica, 4 ks
klinčeky

 

Postup:
Višne odkôstkujeme a medzitým do hrnca nasypeme cukor a prilejeme vodu. Na miernom ohni uvaríme cukrový sirup, keď už je horúci a priehľadný, pridáme višne, škoricu, citrónovú kôru nakrájanú na väčšie kúsky a klinčeky. Zmes privedieme k varu, potom teplotu znížime a na miernom ohni varíme cca 20 minút. Zmes odstavíme z ohňa a aspoň dvakrát prelejeme cez sitko. Prilejeme vodku a hotovým likérom plníme fľaše. Vložíme ich do chladničky.

 

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
BANNER_13_REPLACE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok