Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
25. okt. 2020Aurel
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.05.2017 09:00 Gurmán
Sezóna špargle je tu: Vyskúšajte tieto recepty
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.05.2017 09:00 Gurmán

Sezóna špargle je tu: Vyskúšajte tieto recepty



BRATISLAVA - Sezóna špargle je v máji v plnom prúde. Ak ste jej ešte neprišli na chuť, skúste to čím skôr a doprajte si jedlá zo špargle čo najčastejšie, veď obdobie jej zberu v našich končinách trvá pomerne krátko, začína v apríli a vrcholí v polovici júna. Nájdite čaro tejto jedinečnej zeleniny a spríjemnite si preto obed alebo večeru chutným jedlom zo špargle.


Krémová špargľová polievka

 

Suroviny:

1 zväzok špargle, 1 stredne veľkú bielu cibuľu, 240 ml slepačieho vývaru, 240 ml mlieka (alebo smotana na varenie), 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice hladkej múky, kyslú smotanu na zdobenie, soľ, čierne mleté korenie, šťavu z citróna

 

Postup:

Do veľkého hrnca nalejeme slepačí vývar, pridáme očistenú a nakrájanú špargľu a cibuľu, osolíme, okoreníme.  Privedieme k varu. Varíme cca 10 – 15 minút, kým špargľa úplne zmäkne, aby sme mohli zeleninu ľahko rozmixovať ponorným mixérom. Položíme na bok. V ďalšom hrnci alebo panvici, ako je vám lepšie, rozpustíme maslo. Ak chcete, môžete namiesto masla použiť olej, no maslo dodá polievke jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Keď sa úplne rozpustí, primiešame múku a stále miešame, približne 2 minúty. Odstavíme, keď múka začne naberať zlatistý odtieň. Vrátime sa teraz k rozmixovanej špargli. Na miernom ohni, za stáleho miešania, s pomocou sitka pridáme do zmesi zápražku, zriedime mliekom, prípadne smotanou na varenie. Necháme vrieť. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, nezabudneme na citrónovú šťavu a odstavíme. Môžeme podávať okamžite alebo po vychladnutí. Ozdobíme kyslou smotanou.

 

 

 

Špargľové rizoto s medvedím cesnakom

 

Suroviny:

1/2 hrnčeka ryže natural, 10 stoniek špargle, dve hrste nakrájaného medvedieho cesnaku, 2 PL masla, 4 strúčiky cesnaku nasekané na drobno, 2 PL nastrúhaného Grana Padano, soľ, štipka čierneho korenia, drvený rozmarín

 

Postup: 

Ryžu uvaríme al dante v mierne osolenej vode. Špargľu očistíme, prepolíme a spodné konce nakrájame na kolieska. Vo vriacej osolenej vode povaríme 2 minútky a hňeď zlejeme. V širokej panvici zohrejeme maslo a orestujeme na ňom nakrájaný cesnak (nie medvedí). Do panvice pridáme uvarenú ryžu a špargľu, poriadne premiešame. Posypeme Grana Padanom, dochutíme soľou a korením a môžme vmiešať ešte trošku masla. Keď sa syr a maslo roztopia, tak odstavíme, vmiešame medvedí cesnak a necháme dôjsť. Podávame ešte teplé.

 

 

 

Chrumkavá špargľa namiesto hranoliek

 

Suroviny:

1 bal. zelenej špargle, 1/2 šálky strúhaného parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 šálky špaldovej múky, 2 veľké vajcia, 1 šálka strúhanky (kombinácia pohánkových vločiek, drvených ovsených vločiek, kukuričných vločiek)

 

Postup: 

Rúru predhrejeme na 200 stupňov C. Špargľu umyjeme, ošúpeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v trojobale. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň špargle a upečieme ju do zlatista.

 

 

Losos so špargľou a Holandskou omáčkou

 

Suroviny: 

4 podkovičky lososa, 1 balenie špargle, trochu masla na opekanie, citrónovú šťavu, soľ a koreniny podľa vlastného uváženia

 

Holandská omáčka:

3 žĺtka, 50 ml vody, 180 - 200 g masla, 2 PL vínneho či obyčajného octu alebo citrónovej šťavy, soľ a korenie podľa potreby, bobkový list, 3 guľôčky nového korenia

 

Špargľu očistíme škrabkou (hlavičky nie!) a zrežeme drevnatý koniec (tak 2 cm). Uvaríme ju vo vode (8-12 minút, treba sledovať), prepláchneme v studenej a udržujeme v teple. Lososa osolíme, okoreníme, pokropíme citrónom a opečieme na masle. Vodu s octom, bobkovým listom a novým korením dáme na niekoľko minút variť. Medzitým rozpustíme maslo. Octový základ precedíme a dáme ohrievať nad vodný kúpeľ. Po jednom primiešame žĺtky a poctivo miešame, kým omáčka nezačne hustnúť. Nakoniec vlejeme aj maslo a opäť šľaháme, niekoľko minút, do požadovanej hustoty (pozor, omáčka hustne pri ochladzovaní, tak na to dbajte). Na záver dochutíme, ak treba a podávame ňou preliatu špargľu s lososom, ozdobíme napríklad cibuľkou.

 

 

Špargľová torta

 

Suroviny:

zelená špargľa 400-500g, cukor štipka, biely chlieb 250g, maslo 100g, šunka 125g, vajcia 4ks, mlieko 1/8 l, smotana 1/8l, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, nastrúhaný parmezán 2-3 lyžice

 

Postup:

Špargľu umyjeme (popr. spodnú tretinu olúpeme), špičky dáme extra, pretože poslúžia aj ako dekorácia. Ostatnú špargľu pokrájame a vložíme do horúcej slanej vody, pridáme cukor a privedieme k varu. Varíme 5-10 minút, necháme odkvapkať. Hlavičky takisto uvaríme, ale veľmi krátko, cca. 2 minúty. Biely chlieb bez kôrky nakrájame na plátky po dĺžke. Maslo necháme rozpustiť, pokvapkáme ním plátky chleba, ním vyložíme tortovú formu a naukladáme naň špargľu do tvaru hviezdy. Šunku nakrájame na kocky, posypeme ňou špargľu. Rozmiešame vajcia s mliekom, smotanou, soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a postrúhaným parmezánom, vylejeme do tortovej formy na špargľu a chlieb a dáme zapiecť do predhriatej rúry na 200°C, zhruba na 15-20 minút.

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ, YouTube

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok