Sezóna komárov začína: Európa by sa mala pripraviť na príchod vírusu zika, hovorí odborník

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 08:50 • 2 min
Sezóna komárov začína: Európa by sa mala pripraviť na príchod vírusu zika, hovorí odborník

PARÍŽ - Vzhľadom na zvýšený výskyt komárov súvisiaci so stúpajúcimi teplotami ovzdušia by sa Európa mala pripraviť na príchod vírusu zika, uviedla v pondelok podľa agentúry AP námestníčka generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Marie-Paule Kienyová.

slovakia

left justify in out

"Keďže teploty vzhľadom na ročné obdobie začínajú v Európe stúpať, začnú sa objavovať aj komáre druhu Aedes, o ktorých vieme, že sú prenášačmi vírusu zika," uviedla Kienyová na konferencii venovanej výskumu vírusu zika, ktorá sa v pondelok konala v Paríži. "A komáre nepoznajú hranice," dodala.

 

Vírus afrického pôvodu je osobitne nebezpečný pre tehotné ženy, pretože ohrozuje plod a spôsobuje degeneratívne zmeny vrátane mikrocefálie.

 

Mužom, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, lekári neodporúčajú najmenej štyri týždne po návrate nechránený pohlavný styk. V prípade nákazy sa táto lehota predlžuje na šesť mesiacov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies