Sezóna kliešťovej encefalitídy je opäť tu

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 17:47 • 2 min
Sezóna kliešťovej encefalitídy je opäť tu

Z aktuálnych dát vyplýva, že v roku 2018 bolo na Slovensku zaznamenaných najviac prípadov infikovania kliešťom za posledných sedem rokov. Prevenciu formou očkovania využíva len nízke percento populácie.

slovakia

left justify in out

Kliešte sú aktívne, akonáhle priemerná teplota stúpne nad päť stupňov Celzia a skončia prízemné mrazy, je teda možné kliešte vzhľadom k aktuálnej predpovedi počasia očakávať už teraz.

 

Aj keď počty prípadov kliešťovej encefalitídy stúpajú, miera zaočkovanosti sa za posledné obdobie viac menej nezmenila.

 

V iných európskych krajinách reaguje miestna populácia na nárast počtu chorých logicky zvýšeným záujmom o očkovanie, čo ich chráni pred ďalším zhoršením situácie a pred nárastom chorobnosti.


Percento očkovaných je vyššie aj v ďalších krajinách, v ktorých sa infikované kliešte objavujú na veľkej časti územia. Predbehlo nás aj Nemecko, Lotyšsko, Estónsko alebo Slovinsko. Dlhú tradíciu má očkovanie aj v Rakúsku.

 

Prečo sa očkuje málo ľudí?

 

V našej krajine existuje veľký rozdiel medzi informovanosťou obyvateľov o dostupnosti očkovania a počtom tých, ktorí túto metódu prevencie kliešťovej encefalitídy skutočne využívajú. Medzinárodný prieskum z minulého roka ukázal, že dôvodom nízkej zaočkovanosti je mimo iného stále pretrvávajúci pocit, že sa nás kliešťová encefalitída netýka, pretože sa nenachádzame v rizikovej oblasti.

 

Pritom patríme ku krajinám s vysokým výskytom prípadov v Európe. Kliešte majú v obľube vlhké prostredie zmiešaných lesov, tráv a podobne. Môžu sa však vyskytovať aj na okrajoch miest alebo aj v mestskej zástavbe, všeobecne tam, kde sú parky a zeleň.

 

img

 

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde síce nie je hradené, ale poisťovne na neho prispievajú v rámci preventívnych programov.

 

S očkovaním proti kliešťovej encefalitíde je možné začať kedykoľvek v priebehu roka. Zimné mesiace umožňujú využiť základnú očkovaciu schému, kedy sa druhá dávka aplikuje 1-3 mesiace po prvej dávke (ochranný efekt sa dostavuje 14 dní potom) a tretia za ďalších 5-12 mesiacov.

 

Na jar a v letných mesiacoch je možné využiť tzv. skrátenú vakcinačnú schému. Účinnosť vakcíny nie je celoživotná, odporúča sa preočkovanie po troch rokoch a v ďalšom období potom po troch až piatich rokoch podľa veku očkovaného a použitej vakcíny.

 

Ako spoznať kliešťovú encefalitídu?

 

Kliešťová encefalitída prebieha v niekoľkých fázach. Ochorenie najprv pripomína chrípku a po niekoľkých dňoch zdanlivého pokoja nastúpia silné bolesti hlavy, svetloplachosť, závraty, horúčka, triaška a vracanie.

 

Na rozdiel od lymskej boreliózy nie je možné kliešťovú encefalitídu vzhľadom k tomu, že sa jedná o vírusové ochorenie, liečiť antibiotikami.

 

Možné je len tlmenie prejavov choroby (horúčka, bolesť, vracanie, zmiernenie opuchu mozgu a pod.). Následkom pritom môže byť aj smrť.

 

Najvhodnejšou ochranou pred dlhodobými následkami, medzi ktoré patrí dlhotrvajúca obrna končatín, postihnutie nervov alebo porucha sluchu, je očkovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona