Sezóna kliešťov je tu opäť

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 11:00 • 2 min
Sezóna kliešťov je tu opäť

BRATISLAVA – Slnko začalo silnejšie hriať a so stúpajúcou vonkajšou teplotou sa začínajú vyskytovať aj nežiadúci nosiči vírusov-kliešte obyčajné. Sú takmer neviditeľné, ale veľmi prefíkané. Sú zákerné aj ohľaduplné. Dokonale totiž umŕtvia miesto vpichu, takže vôbec necítime, keď sa do nás zahryznú.

slovakia

left justify in out

Sezóna kliešťov je tu zas. Títo malí škodníci sú nosičmi vírusu lymskej boreliózy,kliešťovej encefalitídy a anaplazmózy. Preto prevenciu rozhodne nezanedbávajte.

 

Kliešť obyčajný sa vyskytuje na celom území Slovenskej republiky. Teplé a suché podnebie vytvára vhodné podmienky na jeho výskyt. Nájdeme ich nielen v lesoch, ale aj v parkoch a v záhradách, najmä na steblách trávy a v nízkych porastoch do výšky 1 metra. To že padajú zo stromov je mýtus. Bez prísunu krvi vydržia až jeden rok. No a ak už si vás vyhliadnu za svoju obeť dokážu po vás vyliezť pomerne vysoko. Vyhľadávajú najmä prekrvené miesta s tenkou kožou ako sú: podkolenná jamka, hlava, slabiny a podpazušie, intímne miesta a miesta za ušami.

 

Očkovanie, repelent a dôkladná prehliadka celého tela po každej návšteve prírody tvoria prevenciu s pomocou ktorej sa možno chrániť pred nepríjemnými nákazami prenášanými kliešťami. A ak ho už máte zabudnite na krútenie a dusenie masťou či olejom. Môžete zvýšiť riziko nákazy.

 

Bezpečné odstránenie prisatého kliešťa:

-vydezinfikujte kožu kde je kliešť prisatý (najlepšie prípravkom s obsahom alkoholu)

-uchopte ho pevne pinzetou čo najbližšie pri koži

-vykývte ho do strany a jemnou polotáčkou ho kolmo uvoľnite (do ktorej strany nezáleží) a vytiahnite

-ranu opäť dezinfikujte

-ak sa vám nepodarí vybrať celý kliešť aj s hlavičkou navštívte lekára

 

Ochorenia, ktoré kliešte prenášajú:

 

Lymská borelióza - u väčšiny pacientov s týmto ochorením sa po pár dňoch v mieste uhryznutia kliešťom vytvorí červená škvrna, ktorá sa postupne zväčšuje a uprostred bledne. Včasná antibiotická liečba zaberá už o pár dní a škvrna mizne. Neliečená bakteriálna infekcia po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch prináša ochorenie nervov a kĺbov. Na Slovensku zatiaľ nejestvuje proti tomuto ochoreniu očkovanie.

 

Kliešťová encefalitída – prebieha v dvoch vlnách. Prvá pripomína ľahkú chrípku s pridruženým nechutenstvom a črevnými ťažkosťami, ktorá sa po 3-4 dňoch zmierni a nastáva bezprízankové obdobie. Čoskoro však nastúpi vysoká teplota, bolesti hlavy, vracanie, svetloplachosť, stuhnutie šije...Môže mať trvalé následky ako obrna, chronické bolesti hlavy, poruch koncentrácie a výnimočne sa môže končiť aj smrťou. Proti tomuto ochoreniu je možné sa očkovať. Očkovanie pozostáva z 3 dávok, ktoré zabezpečia ochranu na 3 roky.

 

Nezabúdajte, že vírus kliešťovej encefalitídy sa môže nachádzať aj v tepelne neupravených mliečnych výrobkoch z domáceho chovu infikovaných zvierat (kravy, ovce, kozy), preto sa odporúča mlieko vždy prevariť.

 

Anaplazmóza – vyvoláva horúčky, nechutenstvo, bolesti hlavy... Podobne ako borelióza sa lieči antibiotikami. U nás zatiaľ nebola u človeka zistená.

 

Preto nezabúdajte hneď po príchode domov dôkladne poprezerať seba, svojich príbuzných ale aj domácich miláčikov. Kliešť je malé stvorenie, ktoré dokáže narobiť veľké neduhy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies