Sezóna F1 štartuje tento víkend, prvé dva závody sa pôjdu v Rakúsku

NETKY.SK • 3 Júl 2020, 19:31 • 2 min
Sezóna F1 štartuje tento víkend, prvé dva závody sa pôjdu v Rakúsku

Pôvodne sa mala sezóna 2020 v motoristickom seriáli F1 začať už v polovici marca, stane sa tak až začiatkom júla. Do hry totiž vstúpila pandémia koronavírusu, ktorá postupne rušila a odkladala jednu veľkú cenu za druhou.

slovakia

left justify in out

Spielberg to odštartuje 

Až zlepšenie situácie umožnilo štart modifikovaného ročníka. Stane sa tak v nedeľu 5. júla v rakúskom Spielbergu, kde sa mimoriadne uskutočnia o týždeň neskôr aj druhé preteky seriálu.

 

img

 

Prvé tréningy 
Už v piatok sa na Red Bull Ringu konali merané tréningy, v tom prvom dominovali monoposty Mercedesu - najlepší čas dosiahol úradujúci majster sveta Lewis Hamilton (1:04,816 min) pred tímovým kolegom Valtterim Bottasom (+0,356 s), tretí skončil Holanďan Max Verstappen na Red Bulle (+0,602 s). Posledná šanca na nejaké zlepšenia príde pre jazdcov ešte zajtra predpoludním, no potom je už na rade kvalifikácia. Samotná VC odštartuje v nedeľu 5.7. o 15.10 h.

 

 

Kalendár na sezónu 2020

Potvrdených je aktuálne aj ďalších šesť VC.19. júla by sa malo jazdiť na maďarskom Hungaroringu, v auguste potom dvakrát na britskom okruhu Silverstone (2.8. a 9.8.), v španielskej Barcelone (16.8.) a na belgickom Spa-Francorchamps (30.8.), v úvode septembra v talianskej Monze (6.9.). Program ďalších zastávok potvrdia organizátori neskôr. Všade sa bude jazdiť predbežne bez prítomnosti divákov.

 

Veľké ceny mimo kalendára
Jasné však je, že jazdiť sa nebude v austrálskom Melbourne, kde sa 15. marca malo začať súťažiť. Mimo hry sú aj VC Holandska, VC Monaca, VC Azerbajdžanu, VC Francúzska, VC Singapuru a VC Japonska. Zostávajúce zastávky pôvodného kalendára sú otázne.

 

img

Monopost Ferrari sa premáva po trati v azerbajdžanskom Baku. 
Túto sezónu bohužiaľ takýto moment nezažijeme.

 

Prekoná Hamilton Schumachera?
Titul obhajuje Lewis Hamilton, ktorý je už šesťnásobný šampión F1. Jeho tím Mercedes vlani triumfoval v Pohári konštruktérov a aj v novej sezóne by rád skončil na čele. Lewisovi chýba už len jeden titul k tomu, aby sa na čele historických rebríčkov vyrovnal Nemcovi Michaelovi Schumacherovi, v počte triumfov na jednotlivých VC Brit na Nemca stráca sedem úspechov (91 vs. 84).

 

img

 

Zostava pre aktuálnu sezónu
V porovnaní s predchádzajúcou sezónou aj tentokrát do hry zasiahne desať tímov. Pôjde o rovnakých desať stajní ako vlani, i keď Scuderia Toro Rosso zmenila svoj názov na AlphaTauri-Honda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1),

 

Ani medzi jazdcami nenastali veľké zmeny. Po ročnej pauze sa do kolotoča F1 vracia Francúz Esteban Ocon, ktorý bude jazdiť za Reanult za Nemca Nica Hülkenberga. Zmena nastala aj vo Williamse, kde Poliaka Roberta Kubicu nahradil Kanaďan Nicholas Latifi.

 

Budúcoročná rošáda jazdcov 

Zaujímavejšie to bude aý od budúcej sezóny, keďže Vettel opustí Ferrari (stále ešte nemá isté miesto v F1 pre budúcu sezónu). Na jeho miesto je už podpísaný Carlos Sainz z McLarenu. Britská tradičná stajňa nezaspala na vavrínoch a hneď sa pokúsila Španiela nahradiť. Podarilo sa jej to v pilotovi Danielovi Ricciardovi, ktorý tak po necelých dvoch sezónach opustí Renault.

 

img

Program seriálu majstrovstiev sveta monopostov formuly 1 v roku 2020:
nedeľa 5. júla: VC Rakúska (Red Bull Ring)
nedeľa 12. júla: VC Štajerska (Red Bull Ring)
nedeľa 19. júla: VC Maďarska (Hungaroring)
nedeľa 2. augusta: VC Veľkej Británie (Silverstone)
nedeľa 9. augusta: VC 70. výročia F1 (Silverstone)
nedeľa 16. augusta: VC Španielska (Barcelona)
nedeľa 30. augusta: VC Belgicka (Spa-Francorchamps)
nedeľa 6. septembra: VC Talianska (Monza)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona