Seznam.cz sprístupnil mapu Slovenska pre nevidiacich

NETKY.SK • 31 Október 2016, 10:57 • 2 min
Seznam.cz sprístupnil mapu Slovenska pre nevidiacich

PRAHA - Český webový server Mapy.cz, ktorý prevádzkuje spoločnosť Seznam.cz, sprístupnil minulý týždeň novú haptickú mapu celého Slovenska.

slovakia

left justify in out

Vďaka nej je možné na základe vizuálnych máp vygenerovať podklady pre orientáciu pomocou hmatu, čo ocenia predovšetkým nevidiaci. Tlačiť jednotlivé mapy je možné, samozrejme, zadarmo. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

 

Haptická mapa je k dispozícii už od roku 2014 aj pre Českú republiku. Celý systém používa špeciálny mapový kľúč generujúci čiernobiele podklady. Tie po tlači na špeciálny papier a po použití tzv. "fusera" napučia do hmatom čitateľnej podoby.

 

Mapa Slovenska pre nevidiacich je k dispozícii v mierke približne 1:1200.

 

"Takto jednoducho dostupné haptické mapy štátov sú svetovým unikátom. Nevidiacim ľuďom môžeme v podstate v priebehu niekoľkých minút vytlačiť hmatateľný reliéf ľubovoľného územia Českej republiky a Slovenska. Doteraz používané postupy výroby hmatových máp boli oproti tomu značne časovo náročné," uviedol Radek Seifert, koordinátor služieb strediska ELSA.

 

Haptické mapy sú výsledkom spolupráce Seznamu.cz s univerzitnými pracoviskami, konkrétne so strediskom Teiresias Masarykovej univerzity a strediskom Elsa pri ČVUT.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona