Sexuálneho zneužívania sa dopúšťalo takmer 1 700 kňazov

NETKY.SK • 26 September 2018, 06:00 • 2 min
Sexuálneho zneužívania sa dopúšťalo takmer 1 700 kňazov

BERLÍN - V Nemecku sa sexuálneho zneužívania dopustilo najmenej 1 670 kňazov Rímskokatolíckej cirkvi. Uvádza sa to v správe, ktorá zohľadňuje obdobie medzi rokmi 1946 a 2014 a ktorú v utorok zverejnila Nemecká biskupská konferencia.

slovakia

left justify in out

Niektoré detaily zo správy unikli do médií už dávnejšie, pričom už na ich základe sa objavili pochybnosti, či správa odráža skutočné dianie v cirkvi a či rozsah spomínaných činov nebol ešte ďaleko väčší. Niečo podobné pripúšťajú aj samotní autori správy, ktorí uvádzajú, že v mnohých prípadoch boli dôkazy zmanipulované či priamo zničené.

Podľa dostupných údajov bolo v skúmanom období v Nemecku katolíckymi kňazmi zneužitých 3 677 ľudí. Viac ako polovica z nich pritom boli deti do trinásť rokov, väčšina z nich chlapci. V 969 prípadoch šlo o miništrantov. Súčasťou každého šiesteho z týchto prípadov bolo aj najmenej jedno znásilnenie.

Cirkevná hierarchia tieto kauzy riešila vo väčšine prípadov podobne ako v iných krajinách - premiestnením kňaza, ktorý sa zneužívania dopúšťal, na nové pôsobisko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies