Severská kombinácia: Frenzel najväčším favoritom, ambície netaja Nóri

NETKY.SK • 11 Február 2014, 13:23 • 2 min
Severská kombinácia: Frenzel najväčším favoritom, ambície netaja Nóri

SOČI - Individuálnou súťažou so skokom na strednom mostíku odštartujú v stredu na ZOH v Soči súťaže v severskej kombinácii. Celkovo rozdajú v tomto športovom odvetví tri kolekcie medailí.

slovakia

left justify in out

Diváci uvidia v areáli RusSki Gorkij rovnaké tri súťaže ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri - dve individuálne podujatia so skokmi z normálneho a veľkého mostíka a behom na 10 km i súťaž družstiev. Najvýraznejším ašpirantom na víťazstvo je majster sveta Nemec Eric Frenzel, ktorý v tejto sezóne dominuje a je suverénnym lídrom seriálu Svetového pohára.

 

Dvadsaťpäťročný kombinátor ovládol v aktuálnom ročníku už sedem podujatí a skvelú fazónu potvrdil v januári víťazným hetrikom v priebehu troch dní v Seefelde. Navyše sa mu pozdáva aj trať v Soči. "Má veľa zákrut, je náročná a to mi vyhovuje. Mám rád ťažké trate, pretože málokto na nich vie udržať vysoké tempo," povedal pre agentúru Reuters Frenzel.

 

Tohtosezónnu hegemóniu sa nemeckému favoritovi budú snažiť prekaziť ďalší združenári - Francúz Jason Lamy Chappuis, Akito Watabe z Japonska, no najmä Nóri so silným triom Mikko Kokslien, Magnus Moan a Haavard Klemetsen. Práve tretí muž poradia SP Klemetsen sa v Soči prezentuje skvelou skokanskou formou, keď vyhral štyri z ôsmich tréningových súťaží. Nórsko, Nemecko, Rakúsko, USA a Francúzsko majú najväčšie šance útočiť na medaily v súťaži družstiev.

Veľké oteplenie v Soči pripraví pre kombinátorov náročné podmienky. "Ten sneh tu nemá žiadnu štruktúru. Je veľmi ťažké na ňom bežať, je príliš kašovitý. Podľa mňa je takmer nemožné to zvládnuť bez problémov," povedal po tréningu v olympijskom stredisku Američan Bill Demong, ktorý vo Vancouveri získal zlato v súťaži na veľkom mostíku.

Slovensko ani tentoraz nebude mať v tomto športovom odvetví pod piatimi kruhmi zastúpenie. V samostatnej ére sa na hrách predstavili zatiaľ iba štyria Slováci. Historicky najvyššie umiestnenie má na konte Michal Giacko vďaka 26. pozícii v Lillehammeri v roku 1994

Na predchádzajúcej olympiáde vo Vancouveri zvíťazil na veľkom mostíku Američan Demong, na strednom Francúz Chappuis a v tímovej súťaži triumfovali Rakúšania.

Program súťaží v severskej kombinácii na ZOH v Soči:
streda 12. februára 10.30 a 13.30 SEČ: individuálna súťaž (skok na strednom mostíku + 10 km)
utorok 18. februára 10.30 a 13.00 SEČ: individuálna súťaž (skok na veľkom mostíku + 10 km)
štvrtok 20. februára 9.00 a 12.00 SEČ: súťaž družstiev (skok na veľkom mostíku + 4x5 km)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies