Severovýchod USA postihla víchrica, prekazila cestovanie domov po sviatkoch

NETKY.SK • 3 Január 2014, 06:53 • 2 min
Severovýchod USA postihla víchrica, prekazila cestovanie domov po sviatkoch

NEW YORK/BOSTON - Guvernéri amerických štátov New York a New Jersey vyhlásili stav ohrozenia a vyzvali obyvateľov, aby sa zdržiavali v uzavretých budovách, keďže vo štvrtok dorazila na severovýchod USA silná víchrica sprevádzaná hustým snežením.

slovakia

left justify in out

Drsné zimné počasie spôsobilo meškanie okolo 4500 letov a zrušenie približne 1800 letov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Prvá veľká víchrica roka 2014 priniesla nebezpečne nízke teploty a prudký vietor, a to od dolnej časti údolia Mississippi až po pobrežie Atlantického oceánu, pričom niektoré časti Nového Anglicka vrátane mesta Boston čaká do dnešného rána až 36 centimetrov snehu.

"Keďže víchrica silnie a do mnohých častí štátu prináša husté sneženie a prudký vietor, dôrazne vyzývam obyvateľov štátu New York, aby boli opatrní, necestovali a zostali doma," vyhlásil guvernér Andrew Cuomo.

Letiská museli rušiť lety práve v čase, keď sa veľa cestujúcich vracalo z vianočných sviatkov a dovoleniek. Predstavitelia bostonského medzinárodného letiska Logan upozornili, že lietadlá budú štartovať vo štvrtok len približne do 20.30 h miestneho času (dnes do 02.30 h SEČ). Predstavitelia v oblasti New Yorku preto poskytli skladacie ležadlá pasažierom, ktorí zrejme uviaznu na letiskách.

Najhustejšie sneženie, a s ním spojená znížená viditeľnosť, sa očakáva v noci nadnes miestneho času. 

Cuomo a guvernér štátu New Jersey Chris Christie nariadili na dnešok zatvorenie štátnych úradov, pracovať bude len základný personál. Víchrica má totiž podľa očakávania najhoršie vyčíňať v čase od štvrtka večera do piatka rána.

Víchrica bude prvou veľkou výzvou pre nového starostu New Yorku, Billa de Blasia. Problémy so zvládnutím víchric a odstraňovaním snehu predstavujú politickú pohromu pre starostov najväčšieho mesta v USA už celé desaťročia. De Blasio po prvom zasadnutí svojho krízového manažmentu vyzval Newyorčanov, aby čo najskôr opustili ulice a umožnili čatám robiť si prácu okolo odpratávania snehu. "Toto je prvýkrát, čo vás prosím, aby ste sa zdržiavali v budovách. Nebuďte v autách. Ak nepotrebujete ísť von, nechoďte, prosím vás," apeloval nový starosta New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies