Severokórejský vodca vyzval na ďalšie testy rakiet s cieľom, Austrália uvažuje o zmodernizovaní obrany

NETKY.SK • 30 August 2017, 09:20 • 2 min
Severokórejský vodca vyzval na ďalšie testy rakiet  s cieľom, Austrália uvažuje o zmodernizovaní obrany

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval na ďalšie testy zbraní s cieľom v Tichom oceáne, ktoré majú zlepšiť schopnosti krajiny udržať pod kontrolou Guam.

slovakia

left justify in out

Austrália uvažuje o zmodernizovaní svojich námorných síl, aby boli schopné zostreliť medzikontinentálne rakety, a reaguje tak na krok Severnej Kórey, povedal austrálsky minister obranného priemyslu Christopher Pyne.

 

Minister uviedol, že Austrália zrejme zdokonalí svoje torpédoborce v námorných silách tak, aby obsahovali aj protiraketový štít, vďaka čomu zvládnu "veľmi neobvyklé správanie" Severnej Kórey. 

 

V rámci programu Air Warfare Destroyer za 1,3 miliardy austrálskych dolárov (1,04 miliardy USD) je postavená prvá z troch vojnových lodí a ďalšie dve budú dokončené v roku 2018.

 

Riziko, že severokórejská raketa zasiahne Austráliu, je nízke, vyhlásila pre televíziu Sky News ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Avšak austrálska vláda je hlboko znepokojená "veľmi provokačným" činom Severnej Kórey, dodala politička.

 

Bishopová uviedla, že na stole sú aj vojenské možnosti, ale americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson ju uistil, že kým podniknú ďalšiu akciu, najprv vyčerpajú všetky politické, diplomatické a ekonomické možnosti riešenia vzniknutej situácie.

 

Bishopová povedala, že svet musí počkať, kým začnú platiť sankcie OSN uvalené na KĽDR.

 

"Ak sa budú všeobecne dodržiavať, potom Severná Kórea pocíti ťarchu týchto sankcií a uvedomí si, že za svoje protiprávne a provokačné správanie musí pykať," vyhlásila Bishopová.

 

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull novinárom v Sydney povedal, že Čína má na Severnú Kóreu najväčšie páky, a vyzval Peking, aby svoj vplyv na režim v Pchjongjangu využil.

 

V stredu, len deň po tom, ako Pchjongjang ponad územie Japonska vypálil raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu, o tom informovali štátne médiá. Utorkový test rakety bol pre Severnú Kóreu dosiaľ najdlhší a mal byť reakciou na každoročné spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA, ktoré sa skončia vo štvrtok. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) ich označuje za prípravy na inváziu a často počas nich testuje zbrane a stupňuje svoje vyjadrenia.

Podľa juhokórejských úradov raketa doletela do vzdialenosti 2 700 kilometrov a dosiahla maximálnu výšku 550 kilometerov, pričom preletela ponad japonský ostrov Hokkaidó.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odpálenie rakety dôrazne odsúdila a zopakovala požiadavku, aby KĽDR ukončila svoje programy na výrobu rakiet a jadrových zbraní. Zhruba pred mesiacom pritom OSN uvalilo na Severnú Kóreu dosiaľ najprísnejšie sankcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies