Severokórejský vodca Kim Čong-un žiada o návštevu Číny

NETKY.SK • 24 August 2012, 11:25 • 2 min
Severokórejský vodca Kim Čong-un žiada o návštevu Číny

Severokórejský vodca Kim Čong-un žiada o návštevu Číny - Politika Severokórejský vodca Kim Čong-un chce budúci mesiac odcestovať na návštevu Číny, kľúčového spojenca svojej krajiny, aby sa stretol s jej odchádzajúcimi i novými lídrami. Agentúru Reuters o

slovakia

left justify in out

imgSeverokórejský vodca Kim Čong-un chce budúci mesiac odcestovať na návštevu Číny, kľúčového spojenca svojej krajiny, aby sa stretol s jej odchádzajúcimi i novými lídrami. Agentúru Reuters o tom dnes informoval zdroj s väzbami na Pchjongjang a Peking.
      Išlo by o prvú cestu Kim Čong-una do zahraničia, odkedy sa v izolovanom komunistickom štáte ujal moci po decembrovej smrti svojho otca Kim Čong-ila. Peking nedávno navštívil Kimov strýko Čang Song-tchek, ktorý je považovaný za druhého najmocnejšieho muža v KĽDR.
      "Pôjde o cestu s cieľom spoznať sa," uviedol zdroj priamo oboznámený so žiadosťou Kim Čong-una o návštevu Pekingu.
      "Bude to štátna návšteva. Bol to jeden z najdôležitejších cieľov cesty Čang Song-tcheka," povedal zdroj, ktorý podľa agentúry Reuters už v minulosti správne predvídal budúce udalosti, ako boli prvá severokórejská jadrová skúška v roku 2006 či vzostup Čanga.
      Pchjongjang podľa zdroja zrejme zopakuje hrozbu uskutočnenia tretej nukleárnej skúšky v prípade, ak Washington a Soul nebudú súhlasiť s jeho dlhodobou požiadavkou na podpísanie mierovej dohody, ktorá by nahradila prímerie, ktoré ukončilo Kórejskú vojnu (1950-53).
      "Niet pochýb, že Severná Kórea je schopná (vykonať tretiu skúšku), ale Čína je dôrazne proti," povedal zdroj. "Severná Kórea chce trvalú mierovú zmluvu, ktorá by nahradila prímerie, výmenou za zrušenie plánov na tretiu jadrovú skúšku. Už to je 60 rokov a je načase (oficiálne) ukončiť vojnu mierovou zmluvou," dodal.
      Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa k správe bezprostredne odmietlo vyjadriť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies