Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal nový titul predsedu strany

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 15:18 • 2 min
Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal nový titul predsedu strany

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal nový titul predsedu vládnucej Kórejskej strany práce (KSP). Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oficiálne oznámenie zjazdu.

slovakia

left justify in out

Správa sa objavila s počas približne desiatich minút, keď malá skupina zástupcov zahraničných médií dostala možnosť pozorovať priebeh zjazdu, ktorý sa koná od piatka 6. mája v kultúrnom dome v Pchjongjangu.

 

Armádna kapela v uniformách zahrala uvítaciu pieseň, ktorá zaznie vždy, keď severokórejský vodca vstúpi do verejného priestoru. Skladba zaznela aj tentoraz, keď Kim vstúpil na pódium. Sprevádzal ho dlhý potlesk postojačky od niekoľkých tisícov prítomných delegátov, ktorí skandovali "Mansae! Mansae!" (Hurá! Hurá!)

 

Keď sa vodca Kim usadil, predseda parlamentu Kim Čong-nam vstal a prečítal zoznam straníckych funkcionárov - a Kim Čong-una prvýkrát označil za predsedu vládnucej štátostrany. Kim bol už aj doteraz jej šéfom, ale len s titulom prvého tajomníka.

 

Udelenie nového titulu podľa agentúra AP zdôrazňuje, že prvý zjazd KSP po 36 rokoch je zameraný na posilnenie moci mladého lídra. Predchodcovia súčasného vodcu KĽDR zostávajú aj posmrtne držiteľmi čestných štátnických titulov. Jeho otec Kim Čong-il zostáva "večným generálnym tajomníkom" s starý otec a zakladateľ Severnej Kórey je stále "večným prezidentom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona