Severokórejský vodca je ochotný rokovať s Južnou Kóreou, na provokácie odvetí vojensky

NETKY.SK • 1 Január 2016, 10:35 • 2 min
Severokórejský vodca je ochotný rokovať s Južnou Kóreou, na provokácie odvetí vojensky

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un vo svojom novoročnom príhovore vyzval na zlepšenie vzťahov s Južnou Kóreou a vyjadril pripravenosť začať otvorený dialóg medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Súčasne však pohrozil tvrdou vojenskou odplatou v prípade akýchkoľvek provokácií, informovala agentúra AP. "Sme ochotní otvorene rokovať s každým, kto si želá mier a zjednotenie," vyhlásil Kim v novoročnom prejave, ktorý dnes vysielala v priamom prenose severokórejská štátna televízia.


Apeloval pritom na Južnú Kóreu, aby dodržiavala dohodu z 25. augusta minulého roka, ktorú obe krajiny uzavreli v snahe zmierniť eskaláciu vzájomného napätia. To vlani v lete vyústilo aj do menších pohraničných vojenských konfrontácií medzi oboma Kóreami. Podľa Kim Čong-una by sa mal Soul zdržať akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli poškodiť súčasného "zmierlivého ducha" vo vzťahu oboch susedov, uviedla agentúra Jonhap.


Pchjongjang bude podľa neho naďalej presadzovať politiku v záujme regionálnej stability a mieru na Kórejskom polostrove. "Ak sa nás však čo i len slabo dotknú agresívne vonkajšie mocnosti a provokatéri, nebudeme ani trochu zhovievaví, ale budeme tvrdo reagovať neľútostnou svätou a spravodlivou vojnou," varoval Kim Čong-un. V decembri sa Severná a Južná Kórea stretli na rokovaniach na vysokej úrovni, z ktorých však nevzišla dohoda o riešení sporných otázok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona