Severokórejský minister zahraničných vecí pricestoval na rozhovory do Švédska

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 09:07 • 2 min
Severokórejský minister zahraničných vecí pricestoval na rozhovory do Švédska

ŠTOKHOLM - Náznaky, že by sa Švédsko mohlo stať hostiteľskou krajinou možného stretnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, sa zosilňujú.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok večer pricestoval severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho na dvojdňovú návštevu Švédska, ako uviedli tamojšie noviny Dagens Nyheter.

 

Na programe má rokovania s rezortnou kolegyňou Margot Wallströmovou. Jej hovorca povedal, že témou bude aj bezpečnostná situácia na Kórejskom polostrove.

 

Trump minulý týždeň prekvapilo vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa s Kimom a prijal príslušnú ponuku na rozhovory. Ich miesto a čas sú však zatiaľ otvorené.

 

Švédsko sa už ako sprostredkovateľ ponúklo. Táto škandinávska krajina má v Pchjongjangu veľvyslanectvo od 70. rokov a zastupuje tam aj záujmy USA. Švédsky sociálnodemokratický premiér Stefan Löfven vo štvrtok potvrdil, že jeho krajina je pripravená napomôcť rozhovorom medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou (KĽDR), ak s tým budú všetci aktéri súhlasiť.

 

Kim a Trump sa vlani opakovane postarali o rozruch i obavy z eskalácie konfliktu, keď si vymieňali invektívy ohľadom severokórejských hrozieb zaútočiť na USA. Americká vláda v uplynulých mesiacoch viedla voči KĽDR "politiku maximálneho tlaku" a uvalila na ňu ďalšie sankcie. Tento rok však došlo k opatrnému zbližovaniu medzi oboma Kóreami.

 

Washington a jeho spojenci očakávajú od Severnej Kórey konkrétne kroky k denuklearizácii. Napätie v regióne sa v roku 2017 výrazne zhoršilo po tom, ako KĽDR v rozpore s rezolúciami OSN opakovane uskutočnila raketové skúšky i ďalšiu jadrovú skúšku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies