Severokórejskí študenti musia povinne nosiť účes ich vodcu Kim Čong-una

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 08:48 • 2 min
Severokórejskí študenti musia povinne nosiť účes ich vodcu Kim Čong-una

PCHJONGJANG - Univerzitní študenti mužského pohlavia v Severnej Kórei si musia dať urobiť rovnaký účes, aký má vodca Kim Čong-un. Informovali o tom viaceré zdroje a médiá, na ktoré sa odvolala britská spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Štátom nariadená smernica začala platiť v hlavnom meste Pchjongjang približne pred dvoma týždňami, uviedlo Rádio Slobodná Ázia. Začína sa však postupne uplatňovať v celej krajine - hoci niektorí ľudia vyjadrili výhrady voči takému vzhľadu. Jeho typickou súčasťou sú vyholené boky hlavy.
      

"Účes nášho vodcu je veľmi zvláštny, možno povedať," uviedol jeden zdroj pre Rádio Slobodná Ázia. "Nehodí sa každému, pretože každý má iný tvar hlavy a tváre," dodal zdroj.
      

Medzitým jeden Severokórejčan žijúci v Číne vysvetlil, že účes je vlastne v jeho vlasti nepopulárny, pretože podľa ľudí pripomína podobu čínskych pašerákov. "Približne do roku 2005 sme ho nazývali 'účes čínskych pašerákov'," povedal Severokórejčan, ktorého citoval juhokórejský denník Korea Times.
      

Zdá sa, že účesy v Severnej Kórei schvaľuje štát už nejaký ten čas - až doteraz si mohli ľudia zvoliť spomedzi 18 účesov pre ženy a desiatich strihov pre mužov. Severokórejská štátna televízia viedla kedysi dokonca kampaň proti dlhým vlasom a hlásala: "Ostrihajme si vlasy v súlade so socialistickým spôsobom života."
      

O povinnosti mať vodcov účes však existujú protirečivé správy - webová stránka NK News informovala, že nedávni návštevníci v Pchjongjangu si nevšimli žiadnu zmenu účesov.
      

Podľa predchádzajúcich správ ohľadne nového, povinného účesu sa príkaz týkal mužov, nie vysokoškolských študentov.
      

Zaujímavosťou je, že zosnulý vodca Kim Čong-il, ktorý vládol v Severnej Kórei 17 rokov, nosil natupírovaný účes - údajne preto, aby vyzeral vyšší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies