Severokórejská raketa dlhého doletu krátko po vypustení dopadla do mora

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 07:02 • 2 min
Severokórejská raketa dlhého doletu krátko po vypustení dopadla do mora

Severokórejská raketa dlhého doletu krátko po vypustení dopadla do mora - Politika Dlho očakávané vystrelenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa skončilo pre Pchjongjang neúspechom, keď raketa Unha-3 po niekoľkých minútach letu spadla do mora. Inform

slovakia

left justify in out

Dlho očakávané vystrelenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa skončilo pre Pchjongjang neúspechom, keď raketa Unha-3 po niekoľkých minútach letu spadla do mora. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejské a japonské zdroje.
      Podľa japonskej televíznej stanice NHK, ktorá citovala japonského ministra dopravy, sa raketa rozlomila na štyri kusy po približne 120-kilometrovom lete. Dopadla údajne do mora pri západnom pobreží Kórejského polostrova.
      "Juhokórejská a americké tajné služby zistili, že sa odpal rakety nevydaril," uviedol hovorca juhokórejského ministra obrany podľa agentúry Reuters.
      Raketa bola podľa juhokórejského ministerstva obrany vystrelená o 07:39 h miestneho času (00.39 SELČ) z nového odpaľovacieho centra na západnom pobreží KĽDR pri hraniciach s Čínou.
      Rakety Unha-3 mala podľa KĽDR vyniesť meteorologickú družicu do vesmíru. Pchjongjang jej vypustením porušil sankcie OSN uvalené na komunistickú krajinu s cieľom zabrániť jej vo vývoji balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice.
      Odpálenie rakety, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti stého výročia narodenia zakladateľa komunistickej krajiny Kim Ir-sena, vyvolalo medzinárodnú kritiku pre obavy, že pôjde o skrytý test raketovej technológie.
      V reakcii na incident sa stretne Bezpečnostná rada OSN, aby prerokovala postup v reakcii na najnovšie kroky KĽDR, potvrdili to agentúre AP nemenovaní diplomati členských štátov BR OSN.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies