Severokórejská loď dostala pokutu milión dolárov

NETKY.SK • 27 September 2013, 09:25 • 2 min
Severokórejská loď dostala pokutu milión dolárov

PANAMA - Panamské úrady vo štvrtok udelili pokutu vo výške milión dolárov majiteľom severokórejskej nákladnej lode, ktorú v júli zadržali pre pašovanie kubánskych zbraní pod desaťtisíc tonami cukru.

slovakia

left justify in out

Pokutu zdôvodnili nepresnými údajmi o náklade a ohrozením prieplavu ako aj tamojších zamestnancov, uviedol Jorge Quijano, šéf správy Panamského prieplavu. Nákladnú loď zadržali 15. júla pri vstupe do Panamského prieplavu pre podozrenie z pašovania drog. Namiesto pôvodne hľadaných drog našli nedeklarované vojenské zariadenia a zbrane. Panamčania, ktorí si vyhradzujú právo na kontrolu prechádzajúcich plavidiel, zostali nálezom pobúrení. Podľa ich záznamov za posledné dva roky využili strategický, 80 kilometrov dlhý prieplav prepájajúci Atlantický a Tichý oceán iba štyri lode patriacej izolovanej ázijskej krajine.

Na Severokórejčanov sa vzťahuje zbrojné embargo, ktoré na nich uvalila Bezpečnostná rada OSN v reakcii na raketové a jadrové testy. Rozsiahly náklad v auguste preveroval tím vyšetrovateľov OSN a vypočúval posádku. Plavidlo okrem iného prevážalo aj časti sovietskych stíhačiek MiG-21 či rôzne vojenské vozidlá. Vláda v Havane vyhlásila, že časti raketového systému nájdené na palube patria kubánskej armáde, ktorá ich údajne odoslala do Severnej Kórey na opravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona