Severokórejská armáda zrejme vymenila stráž v demilitarizovanej zóne

NETKY.SK • 24 November 2017, 12:52 • 2 min
Severokórejská armáda zrejme vymenila stráž v demilitarizovanej zóne

SOUL - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) kompletne vymenila stráž v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z tajných služieb. Podľa neho severokórejská armáda nahradila celú tamojšiu jednotku, ktorá pozostávala z 35 až 40 vojakov. Krajina k takému kroku pristúpila po tom, ako sa minulý týždeň v pondelok jednému z jej vojakov podarilo ujsť. Juhokórejské ministerstvo obrany aj Veliteľstvo síl OSN však pre agentúru AP uviedli, že výmenu stráže nemôžu potvrdiť.

Aktivita severokórejskej armády v oblasti prísne stráženej demilitarizovanej zóny naznačuje, že na svojej strane hranice posilňuje ochranu. Podľa spomínaného zdroja Jonhapu, KĽDR zrejme dočasne uzavrela most, cez ktorý vojak pred svojím útekom prešiel, a pravdepodobne na ňom plánuje vybudovať bezpečnostnú bránu na posilnenie kontroly zamestnancov. Americký veľvyslanec v Južnej Kórei Marc Knapper zase zverejnil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter fotku, na ktorej je vidieť vojakov KĽDR pracovať s lopatami. Podľa diplomata zrejme na mieste úteku svojho kolegu kopú priekopu.

Vojaka na úteku sa pokúšali chytiť jeho štyria kolegovia a vypálili na neho približne 40 striel, no jemu sa aj napriek tomu podarilo prekročiť hranice a juhokórejskí vojaci, ktorí naňho nestrieľali, ho našli na ich strane ukrytého pod kopou lístia. Po incidente ho hospitalizovali a podstúpil dve operácie.

Hovorca síl OSN Chad G. Carroll v stredu uviedol, že Severná Kórea pri incidente z 13. novembra dvakrát porušila dohodu o prímerí, ktorá ukončila Kórejskú vojnu z rokov 1950 - 1953. Prvým porušením bola streľba cez demarkačnú líniu, druhého sa dopustil jeden vojak, ktorý cez ňu pri prenasledovaní kolegu na chvíľu prebehol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies