Severokórejčania masovo protestovali proti rezolúcii OSN o stave ľudských práv

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:12 • 2 min
Severokórejčania masovo protestovali proti rezolúcii OSN o stave ľudských práv

PCHJONGJANG - Severokórejčania sa dnes zúčastnili na masovom zhromaždení na protest proti rezolúcii OSN, ktorá odsúdila stav ľudských práv v ich krajine. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Protestujúci na zhromaždení na Kim Ir-senovom námestí v metropole Pchjongjang niesli transparenty, ktoré oslavovali severokórejských vodcov a kritizovali Spojené štáty.

 

Severná Kórea odsúdila rezolúciu OSN, ktorá ako vôbec prvá vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby predložila záležitosť ľudských práv v KĽDR na Medzinárodnom trestnom súde (ICC). To by mohlo vyústiť do obžaloby autokratického vodcu Kim Čong-una. 

 

Nezáväzná rezolúcia, ktorú schválil výbor Valného zhromaždenia OSN, sa v najbližších týždňoch dostane do valného zhromaždenia a to bude hlasovať o rezolúcii ako celku.

 

Severná Kórea tvrdí, že tento krok OSN je založený na vykonštruovaných obvineniach zbehov a že ho podporujú Spojené štáty i ďalšie štáty, ktoré sa pokúšajú zvrhnúť vládnuci režim v KĽDR.

 

Vyšetrovací výbor OSN v správe, založenej na desiatkach rozhovorov so severokórejskými exulantmi a odborníkmi a zverejnenej vo februári tohto roka, konštatoval, že v KĽDR dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Jeho súčasťou je aj systém krutých zajateckých táborov, v ktorých sa nachádza 80.000-120.000 ľudí.

 

V texte rezolúcie, vypracovanom Európskou úniou a Japonskom, sa okrem iného uvádza, že spomínaná vyšetrovania správa obsahuje oprávnené dôvody sa domnievať, že v Severnej Kórei boli na základe vládnej politiky odobrenej na najvyššej úrovni spáchané zločiny proti ľudskosti. Dokument tiež vyzýva na cielené sankcie voči jednotlivcom, ktorí majú byť za porušovanie ľudských práv zodpovední.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies