Severoírsky súd zamietol žalobu týkajúcu sa legálnosti brexitu

NETKY.SK • 28 Október 2016, 14:47 • 2 min
Severoírsky súd zamietol žalobu týkajúcu sa legálnosti brexitu

BELFAST - Severoírsky súd zamietol dnes žalobu spochybňujúcu legálnosť pripravovaného procesu odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Sudca vyššieho súdu v Belfaste Paul Maguire rozhodol, že britská premiérka Theresa Mayová môže spustiť proces brexitu aj bez súhlasu severoírskeho parlamentu. Zákony Severného Írska podľa súdneho verdiktu v tomto smere nijako neobmedzujú právomoci vlády v Londýne, informovala agentúra Reuters.

 

Na súd sa obrátila skupina severoírskych politikov a aktivistov, ktorá tvrdila, že k začatiu rokovaní o odchode Británie z EÚ je potrebný aj súhlas regionálneho parlamentu v Belfaste. Súd dal napokon za pravdu právnikom zastupujúcim britskú vládu, podľa ktorých v severoírskej legislatíve neexistujú legislatívne prekážky brániace spusteniu brexitu. So svojou sťažnosťou sa teraz mienia obrátiť na najvyšší britský súd. Londýnska vláda naopak verdikt severoírskeho súdu privítala.

 

Britské súdy v súčasnosti riešia viacero podnetov týkajúcich sa odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Jeden z nich napríklad spochybňuje, či premiérka Mayová môže aj bez súhlasu britského parlamentu aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa začnú dva roky rokovaní o vystúpení Británie z EÚ. Súdne rozhodnutia týkajúce sa brexitu pozorne sledujú politické i finančné kruhy.

 

V júnovom plebiscite až 56 percent Severných Írov - na rozdiel od väčšiny britských voličov - hlasovalo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Obyvatelia Severného Írska sa okrem iného obávajú toho, že brexit môže viesť k obnoveniu konfliktu v tejto nepokojnej britskej provincii a k obnoveniu kontrol na hraniciach s Írskou republikou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies