Severoírsky aktivista žaluje britskú vládu kvôli brexitu, má obavy o mier

NETKY.SK • 15 August 2016, 13:34 • 2 min
Severoírsky aktivista žaluje britskú vládu kvôli brexitu, má obavy o mier

BRUSEL - Severoírski aktivisti podali prvú súdnu žalobu v Severnom Írsku zameranú proti odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Európsky týždenník Politico dnes pripomenul, že Severoíri sa obávajú, že brexit môže ohroziť Belfastskú dohodu, známu aj ako Veľkopiatkovú dohodu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Politico pripomenul, že žalobu podal aktivista za práva obetí násilia v Severnom Írsku Raymond McCord. K podaniu došlo 11. augusta na hlavnom súde v Belfaste, pričom žalujúca strana žiada prehodnotenie rozhodnutia britskej vlády opustiť EÚ.

 

Podľa denníka Belfast Telegraph McCordovi právnici tvrdia, že by bolo nezákonné aktivovať čl. 50 Lisabonskej zmluvy bez hlasovania britského parlamentu. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Snemovňa lordov - horná komora parlamentu - už dala najavo, že brexit môže oddialiť alebo pozastaviť. Vláda môže obísť parlament odvolaním sa na mechanizmus kráľovskej výsady.

 

Tím severoírskych právnikov okolo McCorda zároveň tvrdí, že brexit by viedol k narušeniu domácich a medzinárodných záväzkov Spojeného kráľovstva pri Veľkopiatkovej dohode, čo by mohlo narušiť severoírsky mierový proces a stabilitu v tejto časti kráľovstva.

 

Na dohode z 10. apríla 1998 je založený systém vlády Severného Írska. Táto dohoda vytvorila sériu inštitúcií medzi Severným Írskom a Írskom a medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom.

McCord sa angažuje za práva obetí sektárskeho násilia v Severnom Írsku, odkedy bol jeho syn Raymond ml. v roku 1997 v severnom Belfaste zavraždený Ulsterskými dobrovoľnými silami (UVF).

 

UVF je britská lojalistická skupina, ktorá vyše 30 rokov bojovala proti írskym katolíkom v Severnom Írsku. Spojené kráľovstvo aj Írsko ju považujú za teroristickú organizáciu. Denník Belfast Telegraph pripomenul, že McCord je prvou osobou v Severnom Írsku, ktorý sa snaží súdne napadnúť brexit. Rozhodol sa pre súdne konanie aj napriek obavám, že môže dôjsť k prerušeniu finančného toku, ktorý v prospech obetí severoírskeho násilia zaisťuje Európska únia.

 

McCordovi právnici upozornili, že akýkoľvek pokus britskej vlády o použitie kráľovskej výsady pri presadení brexitu bez predošlého mandátu parlamentu nemôže byť ospravedlniteľný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona