Severným Írom zachránil remízu strelecký klenot Lafferty

NETKY.SK • 8 September 2015, 09:54 • 2 min
Severným Írom zachránil remízu strelecký klenot Lafferty

BRATISLAVA - Futbalisti Severného Írska zatiaľ nevyužili šancu stať sa štvrtým účastníkom majstrovstiev Európy 2016. V pondelkovom domácom súboji kvalifikačnej F-skupiny potrebovali zvíťaziť nad Maďarskom, ale napokon boli radi, že získali bod.

slovakia

left justify in out

Zabezpečil im ho v tretej minúte nadstaveného času Kyle Lafferty, keďže predtým Maďari viedli od 74. min zásluhou Richárda Guzmicsa. Ten dokopol loptu do siete po veľkej chybe domáceho brankára Michaela McGoverna, ktorý centrovanú loptu neudržal v rukách.

Domáci vo Windsor Parku v Belfaste dohrávali v desiatich, lebo v 83. min putoval predčasne pod sprchy Chris Baird po druhej žltej karte. Napriek tomu dosiahli vyrovnávajúci gól. A tiež mal na ňom podpis brankár. Gábor Király iba vyrazil pred seba strelu Nialla McGinna a Lafferty siedmym gólom v kvalifikácii stanovil konečný remízový rezultát. Zároveň tým podržal svoju krajinu na čele F-skupiny o bod pred Rumunskom a 4 body pred Maďarskom. Lafferty je v reprezentácii úspešný napriek tomu, že vo svojom anglickom klube Norwich City nesedí ani na lavičke náhradníkov, čo je aj dôsledok zranenia kolena. V reprezentácii však žiari. Dvadsaťsedemročný útočník nastrieľal v 8 zápasoch kvalifikácie ME 2016 už 7 gólov, viac ich dosiahli iba Poliak Robert Lewandowski (10) a Nemec Thomas Müller (8).

"V prvom polčase sme mali prevahu, ale bez šancí. Obrana súpera bola pevná. Laffertyho som postavil napriek tomu, že vo svojom klube v tejto sezóne ani v príprave pred sezónou ešte neodohral ani minútu. Nemohol som súperovi urobiť tú radosť, že nechám na lavičke náš talizman,“ uviedol tréner Severných Írov Michael O´Neill na oficiálnom serveri UEFA. Z toho, že jeho zverenci nevyužili prvú šancu na postup na ME 2016, si tréner ťažkú hlavu nerobí. "Nie je to problém, že sme nepostúpili po ôsmich zápasoch. Veď ani Španieli sa ešte nekvalifikovali," dodal O´Neill. Jeho nemecký náprotivok z lavičky maďarskej reprezentácie Bernd Storck povedal: "Sme sklamaní, lebo sme boli blízko víťazstva. Dostali sme hlúpy gól v posledných fázach zápasu, ale také veci sa vo futbale stávajú. Nie vždy sme sa držali nášho herného plánu, hoci sme dobre bránili. Severní Íri sú však veľmi nebezpečným tímom."

Severní Íri čakajú na účasť na vrcholnom medzinárodnom podujatí už 30 rokov. Zatiaľ naposledy sa predstavili na MS 1986 v Mexiku v ére brankára Pata Jenningsa či stredopoliara Nigela Worthingtona.

V ďalšom zápase F-skupiny Fínom stačil na domáci triumf nad Faerskými ostrovmi jediný presný zásah, o ktorý sa postaral v 23. min hlavou Joel Pohjanpalo. Fíni dosiahli druhé kvalifikačné víťazstvo v rozpätí štyroch dní (v Grécku triumf 1:0), v tabuľke im patrí štvrtá priečka ešte stále s vidinou postupu na ME 2016. Kvalifikačná mizéria Grékov pokračovala v Bukurešti, kde sa v súboji s domácimi Rumunmi zrodila bezgólová remíza. Gréci sú v tabuľke F-skupiny na poslednom 6. mieste s 3 bodmi za 3 remízy. "Veľmi sme chceli zvíťaziť. Hrali sme v ofenzívnej zostave a v prvom polčase sme nevyužili tri - štyri dobré šance na skórovanie. Nedali sme gól, ale na druhej strane sme ani neinkasovali, čo je pozitívne. Stále je v hre 6 bodov a verím, že ich získame,“ cituje server UEFA trénera Rumunov Anghela Iordanesca.

Výsledky pondelkových stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska:

F-skupina:

HELSINKI
Fínsko - Faerské ostrovy 1:0 (1:0)
Gól: 23. Pohjanpalo
BELFAST
Severné Írsko - Maďarsko 1:1 (0:0)
Góly: 90.+ Lafferty - 74. Guzmics, ČK: 83. Baird (Sev. Ír.) po druhej ŽK
BUKUREŠŤ
Rumunsko - Grécko 0:0

F-skupina:
1. Severné Írsko 8 5 2 1 12:6 17
2. Rumunsko 8 4 4 0 7:1 16
3. Maďarsko 8 3 4 1 6:4 13
4. Fínsko 8 3 1 4 7:8 10
5. Faerské ostrovy 8 2 0 6 5:12 6
6. Grécko 8 0 3 5 2:8 3

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies