Severnú Kóreu a Rusko spojila obnovená železnica

NETKY.SK • 23 September 2013, 19:06 • 2 min
Severnú Kóreu a Rusko spojila obnovená železnica

SOUL - Rusko a Severná Kórea otvorili zrekonštruovanú železnicu tvoriacu jedinú pozemnú spojnicu medzi krajinami, od ktorého si Pchjongjang sľubuje oživenie obchodovania so zahraničím. O slávnostnom uvedení do prevádzky v nedeľu informovala severokórejská oficiálna tlač.

slovakia

left justify in out

Trať dlhá 54 kilometrov spája ruské pohraničné mesto Chasan s prístavom Rason na severovýchodnom pobreží Kórey, kde v roku 1991 zriadili takzvanú špeciálnu ekonomickú zónu podľa vzoru susednej Číny.

Na modernizácii železnice sa dohodli ešte v roku 2001 vtedajší severokórejský vodca Kim Čong-il a ruský prezident Vladimir Putin, samotné práce sa však začali až v roku 2008. Súčasťou spoločného projektu bolo aj vybudovanie kontajnerového prekladiska v Rasone. Tamojší prístav by sa tak mohol zmeniť na významný obchodný uzol, z čoho by ťažil severokórejský režim čeliaci medzinárodným sankciám. Vlaky z Chasanu budú voziť ruské uhlie určené pre ázijsko-tichomorské trhy, pôvodnou myšlienkou však bolo začlenenie trate do plánovanej eurázijskej siete označovanej ako "Železná hodvábna cesta". Realizácia viazne na nepriateľských vzťahoch medzi Severnou a Južnou Kóreou, ktoré znemožňujú prepojenie celého Kórejského polostrova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona