Severné Írsko: Pred 100 rokmi spustili v Belfaste na vodu Titanic

NETKY.SK • 1 Jún 2011, 09:02 • 2 min
Severné Írsko: Pred 100 rokmi spustili v Belfaste na vodu Titanic

Severné Írsko Pred 100 rokmi spustili v Belfaste na vodu Titanic - Svet Obyvatelia severoírskeho Belfastu si včera  pripomenuli 100. výročie dokončenia neslávne známeho Titanicu, ktorý postavili v miestnych lodeniciach.

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia severoírskeho Belfastu si včera  pripomenuli 100. výročie dokončenia neslávne známeho Titanicu, ktorý postavili v miestnych lodeniciach.
      Luxusný parník, označovaný za nepotopiteľný, slávnostne spustili na vodu v Belfastskom zálive 31. mája 1911. Odtiaľ odplával do juhoanglického Southamptonu, z ktorého sa o desať mesiacov vydal na svoju prvú a zároveň poslednú plavbu do New Yorku.
      Na dnešnej spomienkovej slávnosti sa zúčastnili davy miestnych obyvateľov a návštevníkov. Nechýbali medzi nimi ani potomkovia obetí jednej z najznámejších námorných katastrof v dejinách. Ich pamiatku si zhromaždení pripomenuli minútou ticha.
      Pri príležitosti výročia sprístupnili na brehoch Belfastského zálivu veľkú výstavu, ktorú tvorí vyše 500 artefaktov týkajúcich sa Titanicu. Je medzi nimi originálny 16 metrov dlhý návrh projektu lode, ako aj 35 predmetov vytiahnutých z potopeného vraku.
      Belfast sa dlhé roky nehlásil k tomu, že neslávne známu zaoceánsku loď postavili v jeho dnes už zaniknutých lodeniciach. To sa zmenilo až po uvedení amerického veľkofilmu Titanic, ktorý sa v roku 1997 stal celosvetovým hitom. Severoírska metropola si uvedomila, že príbeh Titanicu v sebe ukrýva veľký turistický potenciál.
      Titanic sa potopil v noci zo 14. na 15. apríla 1912 po zrážke s ľadovcom. Vo vodách Atlantiku zahynulo 1517 z 2200 cestujúcich a členov posádky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies