Severné Írsko po 12 rokoch znížilo stupeň teroristického ohrozenia

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 21:23 • 2 min
Severné Írsko po 12 rokoch znížilo stupeň teroristického ohrozenia

BELFAST - Stupeň teroristického ohrozenia v Severnom Írsku sa prvýkrát po 12 rokoch znížil zo závažného na významný. V utorok to oznámila britská vláda. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Britský minister pre Severné Írsko Brandon Lewis oznámil, že britská tajná služba MI5 sa k tomuto kroku rozhodla pristúpiť po tom, čo krajina dosiahla v úsilí o mier v provincii značný pokrok. Dodal však, že obyvatelia by nemali strácať ostražitosť, lebo v Severnom Írsku sa stále nachádza menšina, ktorá chce provincii škodiť.

 

Spojené kráľovstvo zaviedlo päť stupňov teroristického ohrozenia – kritický, závažný, významný, mierny a nízky. O aktuálnom stupni rozhodujú Centrum pre analýzu terorizmu a MI5.

 

img

 

Severné Írsko čelilo sektárskemu násiliu v 60. - 90. rokoch minulého storočia v súvislosti s britskou nadvládou. Počas tohto obdobia, označovaného aj ako The Troubles, sa Británia aj Severné Írsko stali dejiskom násilností a nepokojov medzi proírskymi republikánmi a britskými bezpečnostnými silami. V roku 1998 konflikt ukončila Veľkopiatková dohoda.

 

Napätie v Severnom Írsku začalo opäť rásť po odchode Británie z Európskej únie v súvislosti s pobrexitovými dohodami upravujúcimi miestny obchod. Hnev z nedostatku tovarov a neistota podnikateľov vyústili do potýčok medzi políciou a demonštrantmi, čo v obyvateľoch oživilo spomienky na obdobie sektárskeho násilia.

 

Zvyšok Spojeného kráľovstva vo februári znížil stupeň ohrozenia na významný zo závažného, ktorý zaviedli v októbri minulého roka po tom, čo britský občan somálskeho pôvodu pobodal poslanca parlamentu Davida Amessa a pred liverpoolskou nemocnicou sa odohral nevydarený bombový útok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies