Severné Írsko napodobňuje Švédsko: Platiť za sex bude zakázané!

NETKY.SK • 21 Október 2014, 16:21 • 2 min
Severné Írsko napodobňuje Švédsko: Platiť za sex bude zakázané!

LONDÝN - Platiť za sex bude v Severnom Írsku zakázané na základe zákona podobného legislatíve vo Švédsku. Informovali o tom dnes miestne médiá a tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona prešiel hlasovaním v severoírskom parlamente v Belfaste v pondelok neskoro večer a hoci musí prejsť ešte ďalšími fázami schvaľovania, opatrenie sa s vysokou pravdepodobnosťou stane zákonom.
     

Pochôdzky na chodníku, ponúkanie sa, prevádzkovanie nevestincov a kupliarstvo už sú protizákonnými činnosťami, ale platenie za dobrovoľný sexuálny styk je v súčasnosti v Severnom Írsku, ako aj v iných častiach Spojeného kráľovstva, legálne.
     

Podporovatelia zákona tvrdia, že obmedzí obchodovanie s ľuďmi, ale kritici argumentujú, že to zaženie celé odvetvie ešte viac do ilegality.
     

Prieskum ministerstva spravodlivosti zverejnený minulý týždeň ukázal, že sexuálne pracovníčky v Severnom Írsku sú v drvivej väčšine proti tejto zmene. Prieskumom sa zistilo, že iba dve percentá opýtaných podporilo prechod na švédsky systém - ten sa zameriava skôr na ľudí, ktorí za sex platia, než na ľudí, ktorí ho poskytujú.
     

Šesť z desiatich opýtaných uviedlo, že trestanie osôb, ktoré kupujú sex, spôsobí, že budú menej chránené. Na prieskume sa zúčastnilo 446 respondentov a uskutočnili sa aj rozhovory s 19 sexuálnymi pracovníčkami a desiatimi zákazníkmi.
     

V stopách Švédska, ktoré postavilo kupovanie sexu mimo zákona v roku 1999, išli neskôr aj Nórsko a Island. Podobné zákony zvažujú taktiež Dánsko a Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona