Severná Kórea zrejme začala znovu získavať jadrové plutónium

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 06:33 • 2 min
Severná Kórea zrejme začala znovu získavať jadrové plutónium

VIEDEŇ - Satelitné snímky podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) naznačujú, že Severná Kórea začala opäť získavať plutónium.

slovakia

left justify in out

Dnešné vyjadrenie MAAE, ktoré korešponduje s predchádzajúcimi tvrdeniami viacerých amerických expertov, citovala agentúra DPA.

 

MAAE, ktorá nemôže vykonávať inšpekcie jadrového programu KĽDR priamo na mieste, už v minulosti informovala o obnovenej aktivite v hlavnom severokórejskom nukleárnom komplexe Jongbjon, ktorú zachytili satelity.

 

"Sú tu náznaky, že zariadenie na spracovanie jadrového paliva v Jongbjone bolo opäť aktivované," uviedol dnes hovorca MAAE Fredrik Dahl.

 

Izolovanie plutónia z vyhoreného jadrového paliva je technika, ktorú je možné použiť na výrobu štiepneho materiálu pre jadrové zbrane, spresnila DPA.

 

Bezpečnostný analytik Joseph S. Bermudez, ktorý je odborníkom na obranu a tajné služby KĽDR, publikoval od apríla sériu článkov zameraných na podozrivú aktivitu v Jongbjone. Vzhľadom na oblaky dymu stúpajúce z tepelnej elektrárne umiestnenej pri rádiochemickom laboratóriu usúdil, že Pchjongjang pokúša získavať plutónium.

 

Šéf MAAE Jukija Amano uviedol, že agentúra zaznamenala v komplexe "pohyby vozidiel, paru, vypúšťanie teplej vody a prepravu materiálu", ďalšie detaily však novinárom neposkytol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona