Severná Kórea zrejme pripravuje odpálenie rakety dlhého doletu

NETKY.SK • 4 Február 2016, 08:44 • 2 min
Severná Kórea zrejme pripravuje odpálenie rakety dlhého doletu

SOUL - Severná Kórea podľa všetkého pripravuje odpálenie rakety dlhého doletu, tvrdia to juhokórejské ministerstvo obrany a japonské médiá, upozornila dnes BBC.

slovakia

left justify in out

Japonská verejnoprávna televízia NHK dnes informovala o pohybe severokórejského mobilného odpaľovacieho zariadenia, vezúceho balistickú raketu, pri východnom pobreží krajiny a o aktivite na odpaľovacej rampe rakiet dlhého doletu na západnom pobreží.

 

Podľa televízie NHK sa mobilné odpaľovacie zariadenie zvyčajne zdržiava v podzemnom zariadení, napísala agentúra Reuters.

 

NHK pripomenula, že Severná Kórea odpálila v marci 2014 z mobilného odpaľovacieho zariadenia pri svojom východnom pobreží do mora smerom k Japonsku dve balistickké rakety stredného doletu, zrejme triedy Rodong.

 

Japonsko uviedlo svoju armádu do stavu zvýšenej ostražitosti, aby zostrelila akúkoľvek raketu, ktorá by ohrozila územie krajiny, informovala agentúra Reuters.

 

Severná Kórea je pod medzinárodným nátlakom, aby odvolala plánované odpálenie rakety, považované niektorými vládami za ďalší jadrový test. Pchjongjang tento týždeň oznámil, že plánuje vo februári vypustiť "satelit určený na sledovanie Zeme".

 

Medzinárodné spoločenstvo to odsúdilo, podľa kritikov Pchjongjangu ide o maskovanie testu zakázanej raketovej technológie.

 

Juhokórejská štátna tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na pracovníkov ministerstva obrany uviedla, že zaznamenala aktivitu na mieste, kde sa nachádza odpaľovacie zariadenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies