Severná Kórea zrejme obnovila prevádzku jadrového reaktora v komplexe Jongbjon

NETKY.SK • 28 Január 2017, 09:30 • 2 min
Severná Kórea zrejme obnovila prevádzku jadrového reaktora v komplexe Jongbjon

SOUL - Severná Kórea zrejme uviedla opäť do prevádzky jadrový reaktor vo svojom nukleárnom komplexe Jongbjon. Uviedla to v piatok stránka 38 North, prevádzkovaná Johns Hopkins University's School of Advanced International Studies vo Washingtone, ktorá sledujúcu dianie v tomto izolovanom komunistickom štáte týkajúce sa jeho jadrového programu.

slovakia

left justify in out

Reaktor má síce výkon iba päť megawattov, môže sa však použiť na výrobu plutónia do atómových bômb. Družicové zábery z 22. januára podľa stránky 38 North zachytávajú paru stúpajúcu z chladiaceho systému reaktora, čo nasvedčuje, že je s veľkou pravdepodobnosťou v prevádzke. 

 

Už snímky z 18. januára zachytávajú prípravy na opätovné spustenie reaktora. Predtým boli z komplexu odvezené tyče s vyhoretým jadrovým palivom.

 

Napätie na Kórejskom polostrove vzrástlo vlani po tom, čo Severná Kórea uskutočnila dve podzemné jadrové skúšky a odpálila viac ako 20 rakiet. Juhokórejské médiá minulý týždeň s odvolaním sa na armádne zdroje informovali, že Pchjongjang zrejme plánuje čoskoro odpáliť dve medzikontinentálne balistické strely.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona