Severná Kórea žiada ospravedlnenie od USA za nepoužitie názvu KĽDR

NETKY.SK • 18 Január 2018, 08:21 • 2 min
Severná Kórea žiada ospravedlnenie od USA za nepoužitie názvu KĽDR

NEW YORK - Severná Kórea žiada Spojené štáty, aby sa ospravedlnili za to, že v komunikácii s jej diplomatmi odmietli použiť oficiálny názov krajiny, teda Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Žiadosť o ospravedlnenie vzniesol v stredu predstaviteľ severokórejskej misie pri OSN. Urobil tak na zasadnutí výboru Valného zhromaždenia OSN, ktorý má na starosti vzťahy s USA ako hostiteľskou krajinou sídla svetovej organizácie.

 

Severokórejský diplomat Ri Song-čchol na zasadnutí uviedol, že jeho misia začiatkom decembra požiadala Spojené štáty o pravidelné obnovenie preukazu, zaisťujúceho výnimku z daňovej povinnosti, pre jedného zo svojich členov. Na novom preukaze vydanom americkými úradmi bol uvedený ako názov krajiny "Severná Kórea".

 

Podľa Ri Song-čchola, radcu misie KĽDR, sa jeho kolegovia najskôr domnievali, že išlo len o "technickú chybu". Boli však prekvapení, keď americké ministerstvo zahraničných vecí na ich výzvu odmietlo túto nepresnosť opraviť a použiť oficiálny názov KĽDR. Argumentovalo pritom tým, že Severná Kórea je bežne používaným skráteným názvom pre túto krajinu.

 

Ri Song-čchol to označil za "drzé a poburujúce správanie" zo strany USA. Podľa neho je takýto postoj administratívy prezidenta Donalda Trumpa vážnym politickým problémom, ktorý sa "dotýka suverenity nezávislého členského štátu OSN".

 

Podľa severokórejského diplomata je takýto postup Trumpovej vlády nečestný a odráža snahu politizovať aj protokolárne otázky. Celá záležitosť zostáva stále nedoriešená, hoci podľa neoficiálnych zdrojov americká strana pred stredajším zasadnutím výboru OSN prisľúbila nápravu v čo najkratšom čase.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona