Severná Kórea zadržala údajného juhokórejského špióna, plánoval unášať malé deti

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 13:34 • 2 min
Severná Kórea zadržala údajného juhokórejského špióna, plánoval unášať malé deti

SOUL - Severná Kórea dnes na tlačovej konferencii v Pchjongjangu predviedla novinárom údajného juhokórejského špióna, ktorý podľa jej tvrdení plánoval unášať severokórejské deti. Informovala o tom agentúra AP, ktorej reportér na konferencii zúčastnil spolu so zástupcami ďalších zahraničných médií.

slovakia

left justify in out

Zadržaný 53-ročný muž sa predstavil ako Ko Hjon-čchol. Podľa vlastných slov sa narodil v KĽDR, ale začiatkom roka 2013 ušiel do susednej Južnej Kórey. Tam sa dal - ako uviedol - najať do služieb juhokórejskej tajnej služby, ktorá ho poverila misiou, v rámci ktorej mal vykonávať únosy detí zo Severnej Kórey.


Zadržali ho 27. mája pri pokuse o vstup na územie KĽDR, a to na ostrove na rieke Amnokkang, ktorá oddeľuje túto krajinu od Číny.


Ko Hjon-čchol sa na tlačovej konferencii za svoj zločin ospravedlnil a označil ho za neospravedlniteľný. Juhokórejská tajná služba okamžite poprela akúkoľvek spojitosť s prípadom. Vláda v Soule odsúdila Pchjongjang, že zneužil jej občana na propagandistické účely a vyzval na jeho okamžité prepustenie.


Severná Kórea v súčasnosti väzní najmenej ďalších troch juhokórejských občanov, dvoch Američanov a jedného Kanaďana. Zadržaní čelia obvineniam zo špionáže a iných protištátnych aktivít.


Metódu ukazovania údajných zahraničných špiónov a diverzantov na tlačových konferenciách Pchjongjang využíva opakovane. Zadržaní počas nich priznávajú svoje zločiny a chvália severokórejský režim. Mnohí z nich, ktorí sa neskôr dostali na slobodu, uviedli, že ich priznania boli vykonštruované a urobené pod nátlakom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona