Severná Kórea vypálila rakety na Južnú: Vadili im hlučné reproduktory

NETKY.SK • 20 August 2015, 11:09 • 2 min
Severná Kórea vypálila rakety na Južnú: Vadili im hlučné reproduktory

PCHJONGJANG – Severná Kórea vypálila rakety ponad hranice do Južnej Kórei.

slovakia

left justify in out

Podľa severokórejskej agentúry Yonhap boli strely vypálené na vojenskú jednotku v západnej časti hraníc.

 

Podľa britských médií boli rakety vypálené na hlasno hrajúce reproduktory, ktoré hlásali anti-severokórejskú propagandu.

 

Juhokórejské ministerstvo obrany zatiaľ správy nepotvrdilo. Správa prišla v čase zvýšeného napätia na hraniciach po tom, čo Soul obviňuje Pchojngjang z mínového útoku, kku ktorému došlo minulý mesiac.

 

Podľa severokórejskej armády, z reproduktorov znelo vyhlásenie vojny.

 

Pri útoku sa nikto nezranil a dokonca ani nedošlo k materiálnym škodám.

 

Technika propagandy na severokórejských hraniciach nebola použitá od roku 2004.

 

Južná Kórea odpovedala

Južná Kórea vypálila dnes desiatky delostreleckých nábojov na územie Severnej Kórey po tom, čo KĽDR vystrelila podozrivý projektil na juhokórejský amplión, cez ktorý sa vysiela propaganda proti Pchjongjangu. 

 

Severná Kórea zatiaľ nereagovala na juhokórejské strely, ale napätie na Kórejskom polostrove medzi oboma rivalskými štátmi vzrastá, komentuje agentúra Reuters.

 

Južná Kórea oznámila, že jeho detekčné zariadenie spozorovalo dráhu podozrivého severokórejského projektilu vystreleného približne o 15.52 h miestneho času (08.52 h SELČ), ktorý však podľa dostupných informácií nepoškodil amplión a nespôsobil ani zranenia.

 

Podozrivý severokórejský projektil dopadol do oblasti približne 60 kilometrov severne od juhokórejskej metropoly Soul, do západnej časti pohraničnej zóny, uviedlo ministerstvo obrany. Juhokórejským obyvateľom v tejto oblasti nariadili evakuáciu.

 

Juhokórejský prezidentský úrad oznámil, že zvolal mimoriadne zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť.

Napätie medzi oboma Kóreami stúpa od začiatku tohto mesiaca, keď výbuchy pozemných mín v demilitarizovanej zóne zranili dvoch juhokórejských vojakov. Soul obvinil Severnú Kóreu z rozmiestnenia týchto mín, čo však Pchjongjang odmietol.

 

Severná Kórea v sobotu 15. augusta žiadala, aby Soul zastavil toto vysielanie, inak bude čeliť vojenskej akcii - a v pondelok začala s vlastným propagandistickým vysielaním.

 

Dnešná prestrelka nastala v období, keď prebiehajú každoročné spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Manévre sa začali v pondelok 17. augusta a Severná Kórea ich pokladá za prípravu na vojnu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies