Severná Kórea vymenila vrchného veliteľa svojej armády

NETKY.SK • 10 Október 2013, 09:41 • 2 min
Severná Kórea vymenila vrchného veliteľa svojej armády

SOUL - Novým vrchným veliteľom severokórejskej armády sa stal I Jong-gil. Na poste nahradil Kim Kjok-sika, známeho svojimi nekompromisnými postojmi, a to iba niekoľko mesiacov po jeho menovaní, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že k zmene došlo už v auguste v rámci opatrení, ktorými sa Pchjongjang snaží zmierniť nevraživosť vo vzťahoch so Soulom. Zároveň sa usiluje o obnovenie lukratívnej spolupráce so svojím južným susedom po tom, ako sa na jar Severná Kórea vyhrážala rozpútaním atómovej vojny.

Meno nového vrchného veliteľa sa dnes objavilo v správe Kórejskej centrálnej spravodajskej agentúry (KCNA), v ktorej sa uvádza zoznam vysokých armádnych predstaviteľov sprevádzajúcich lídra krajiny Kim Čong-una na návšteve mauzólea v Pchjongjangu.

I Jong-gil je pomerne neznámou postavou. Jeho predchodca Kim Kjok-sik je bývalým veliteľom vojenských jednotiek, o ktorých sa predpokladá, že nesú zodpovednosť za zabitie 50 Juhokórejčanov v roku 2010. Severokórejské štátne médiá písali po prvý raz o Kim Kjok-sikovi ako o šéfovi armády len v máji tohto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies