Severná Kórea uskutočnila skúšku vodíkovej bomby: Vyvolala ňou masívne zemetrasenie!

NETKY.SK • 3 September 2017, 10:18 • 2 min
Severná Kórea uskutočnila skúšku vodíkovej bomby: Vyvolala ňou masívne zemetrasenie!

PCHJONGJANG - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Informovala o tom agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť dnes otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety.

 

V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky KĽDR došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12:20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo približne desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste. 

 

Správa o zemetrasení prišla iba niekoľko hodín po tom ako Severná Kórea informovala, že jej vedci vyvinuli modernú vodíkovú bombu, ktorá sa dá pripevniť na medzikontinentálnu balistickú strelu. 

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa osobne zúčastnil vkladania nukleárnej zbrane do rakety v továrni.

 

img

 

Bomba má údajne výbušnú silu, ktorá sa dá nastaviť na "stovky kiloton" a môže byť odpálená vo vysokých nadmorských výškach.

 

Severná Kórea v januári 2016 tvrdila, že úspešne testovala vodíkovú bombu a vykonala tak štvrtú skúšku atómového zariadenia, Západní experti však spochybnili, že by mala silu vodíkovej jadrovej explózie.

 

Severná Kórea minulý týždeň opätovne zvýšila napätie v regióne odpálením balistických striel nad Japonskom napriek rezolúciám OSN a novým sankciám, ktoré boli na krajinu uvalené minulý mesiac a majú znížiť jej vývozné príjmy o tretinu.

 

 

V júli Severná Kórea úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona