Severná Kórea uskutočnila ďalšiu raketovú skúšku, naše ministerstvo jej konanie ostro kritizuje

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 11:29 • 2 min
Severná Kórea uskutočnila ďalšiu raketovú skúšku, naše ministerstvo jej konanie ostro kritizuje

SOUL - Severná Kórea odpálila včera ďalšiu balistickú strelu stredného doletu, vyplýva z informácií zverejnených americkými a juhokórejskými predstaviteľmi.

slovakia

left justify in out

Ide o najnovšiu zbraňovú skúšku izolovaného režimu, ktorý napriek sankciám zintenzívnila vývoj jadrových zbraní a rakiet. Armáda Južnej Kórey uviedla, že raketu vystrelili dnes popoludní miestneho času z lokality severovýchodne od hlavného mesta Pchjongjang. Zrejme balistická strela preletela smerom na východ približne 500 kilometrov.

 

Japonská vláda odpálenie rakety odsúdila a jej hovorca v Tokiu novinárom povedal, že strela dopadla do Japonského mora, nedoletela však do japonských vôd. Biely dom uviedol, že vie o tom, že Severná Kórea vypustila balistickú strelu stredného doletu. Predstavitelia americkej vlády citovaní agentúrou AP spresnili, že takúto raketu Pchjongjang naposledy testoval vo februári a má menší dolet než strely, ktoré KĽDR odpálila odvtedy.

 

Juhokórejský zbor náčelníkov štábov uviedol, že dnes testovaná raketa pravdepodobne nebola medzikontinentálnou balistickou strelou. Dodal, že Južná Kórea i Spojené štáty severokórejskú skúšku analyzujú s cieľom získať ďalšie informácie. Severná Kórea, ktorej rezolúcie OSN zakazujú skúšky balistických rakiet, naposledy odpálila raketu stredného doletu len minulú nedeľu (14. mája). Pchjongjang oznámil, že išlo o úspešný test novej rakety, ktorá môže niesť jadrové hlavice.

 

Experti uviedli, že táto raketa letela vyššie a dlhšie než všetky strely dosiaľ testované Severnou Kóreou, pričom v budúcnosti by mohla zasiahnuť ciele až na Havaji alebo Aljaške. Dnešná raketová skúška KĽDR je už ôsmou od začiatku roka a druhou, odkedy sa v Južnej Kórei ujal úradu nový prezident Mun Če-in, liberálny politik, ktorý vyjadril záujem viesť rozhovory s Pchjongjangom.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ostro odsudzuje provokačné kroky severokórejského režimu a opakovane vyzýva k dodržiavaniu rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Slovensko sa bude svojimi aktivitami usilovať o súdržnosť medzinárodného spoločenstva na zamedzenie rastúcich hrozieb, ktoré plynú z

jadrového a balistického programu KĽDR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies