Severná Kórea tvrdí, že USA odmietli pozvanie na rozhovory

NETKY.SK • 1 Február 2015, 12:34 • 2 min
Severná Kórea tvrdí, že USA odmietli pozvanie na rozhovory

SOUL - Severná Kórea dnes vyhlásila, že Spojené štáty neprijali pozvánku vyslať vysokopostaveného diplomata do Pchjongjangu. Washington súčasne obvinila, že sa na ňu snaží presunúť zodpovednosť za uviaznutie rozhovorov o denuklearizácii, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americký diplomat Sung Kim sa v uplynulom týždni stretol v Tokiu a Pekingu s predstaviteľmi krajín, ktoré sa zúčastňovali na tzv. šesťstranných rozhovoroch so Severnom Kóreou. V tejto súvislosti povedal, že je na Pchjongjangu, aby preukázal, že skutočne chce ukončiť svoj jadrový program.
      

"Pozvali sme Kima Sunga na návštevu Pchjongjangu, keďže vyjadril ochotu stretnúť sa so svojím (severokórejským) náprotivkom počas terajšej návštevy Ázie," uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA s odvolaním sa na hovorcu ministerstva zahraničných vecí KĽDR. "Avšak Spojené štáty sa bez ohľadu na to veľmi snažia presunúť vinu na Severnú Kóreu, zavádzajúc verejnú mienku vytváraním dojmu, že dialóg a kontakty sa neuskutočňujú pre neúprimný postoj (Severnej Kórey)," citoval zo správy Reuters.
      

Kim v piatok v Pekingu povedal, že Washington je otvorený dialógu so Severnou Kóreou o otázke jej denuklarizácie. Možnú cestu do Pchjongjangu ani pozvánku KĽDR na návštevu nespomenul.
      

Ministerstvo zahraničných vecí USA poprelo, že krajiny plánovali stretnutie svojich zástupcov.
      

Severná Kórea dosiahla v roku 2005 s USA, Južnou Kóreou, Čínou, Japonskom a Ruskom dohodu o pozastavení svojho jadrového programu výmenou za diplomatické ústupky a energetickú pomoc. Rokovania však napokon stroskotali po poslednom kole v roku 2008. KĽDR vyhlásila dohodu za neplatnú po tom, ako odmietla inšpekcie, ktoré mali overiť jej plnenie.
      

Medzičasom Pchjongjang znova vyzýva na obnovenie rokovaní, Washington a Soul však zdôrazňujú, že musí najskôr preukázať serióznosť úmyslu zrušiť nukleárny program.
      

Severná Kórea tiež ponúkla zastavenie jadrových skúšok, ak USA zastavia každoročné spoločné vojenské cvičenia s Južnou Kóreou. Washington a Soul návrh odmietli s tým, že tieto cvičenia majú obranné účely.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies