Severná Kórea systematicky obchádza sankcie, ktoré na krajinu uvalila OSN

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 14:38 • 2 min
Severná Kórea systematicky obchádza sankcie, ktoré na krajinu uvalila OSN

NEW YORK - Využíva ambasády v niektorých krajinách na sprostredkovanie ilegálneho obchodu so zbraňami.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Organizácie Spojených národov Severná Kórea obchádza pomocou premysleného systému sankcie, ktoré na komunistickú krajinu uvalila OSN. Používa na to aj svoje zahraničné zastupiteľstvá najmä na Kube a v Singapure. Severokórejská vláda prostredníctvom veľvyslanectiev v spriatelených krajinách dováža do krajiny zakázané zbrane a ďalšie výrobky. 

 

Medzi týmito zbraňami sú podľa OSN napríklad stíhacie lietadlá alebo súčasti na výrobu rakiet. Dôkazom toho je severokórejská loď vezúca zbrane, ktorú v júli 2013 zastavila Panama. Sankcie OSN voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) sú namierené najmä na severokórejský jadrový program.

 

KĽDR pravidelne testuje rakety, v minulosti tieto testy mali slúžiť najmä ako hrozba juhokórejskému susedovi za vojenské cvičenia s USA. Pchjongjang čelí viacerým sankciám za porušovanie rezolúcií OSN, ktoré jej raketové a jadrové skúšky zakazujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies