Severná Kórea skúma plány preventívneho útoku na americký ostrov Guam, Soul vyzýva na dialóg a zastavenie všetkých provokácií

NETKY.SK • 10 August 2017, 12:09 • 2 min
Severná Kórea skúma plány preventívneho útoku na americký ostrov Guam, Soul vyzýva na dialóg a zastavenie všetkých provokácií

SOUL - Severná Kórea "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam.

slovakia

left justify in out

Juhokórejská Národná bezpečnostná rada dnes naliehavo vyzvala Severnú Kóreu, aby okamžite prestala s provokáciami a vrátila sa k rokovaciemu stolu. Informovala o tom agentúra Jonhap s tým, že dialóg je stále možný, ak sa komunistický štát rozhodne spolupracovať.

 

"Stály výbor Národnej bezpečnostnej rady berie na vedomie, že bezpečnostná situácia ohľadom Kórejského polostrova je čoraz vážnejšia vzhľadom na opakované severokórejské provokácie a hrozby," uviedol hovorca juhokórejského prezidentského sídla Modrý dom.

 

Dodal, že Národná bezpečnostná rada vyzvala tiež Pchjongjang, aby okamžite zastavil všetky aktivity, ktoré by ďalej eskalovali napätie na Kórejskom polostrove.

 

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) dnes pohrozila, že zvažuje vystrelenie štyroch rakiet stredného doletu typu Hwasong-12 do oblasti ostrova Guam, kde majú Spojené štáty viacero vojenských základní.

 

Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok na oblasť Guamu mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či vodca Kim Čong-un vydá rozkaz na ich realizáciu.

 

Obyvatelia Spojených štátov sa nemusia obávať vojny s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR), pretože nič také im bezprostredne nehrozí.

 

Na palube lietadla, ktorým sa vracal z turné po ázijských krajinách, to v stredu vyhlásil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

 

Ako povedal, nemyslí si ani, že by hrozilo bezprostredné nebezpečie americkému autonómnemu ostrovnému územiu Guam, ktorému sa Severná Kórea v stredu vyhrážala útokom.

"Američania môžu spávať pokojne a nemusia sa znepokojovať rétorikou posledných dní," vyhlásil šéf americkej diplomacie. Ako dodal, neexistuje nič také, o čom by on sám vedel, alebo čo by sa v posledných dňoch odohralo, čo by zároveň mohlo dramaticky zmeniť situáciu medzi Spojenými štátmi a KĽDR.

 

Obyvatelia amerického tichomorského ostrova Guam sa obávajú možného severokórejského útoku. Miestne úrady ich však ubezpečujú, že im nehrozí žiadne riziko.

 

Na tomto strategicky významnom ostrove, vzdialenom zhruba 2400 kilometrov južne od Tokia, žije približne 161.000 obyvateľov. Severokórejská hrozba vyvolala u niektorých z nich obavy a dokonca úvahy o možnom odchode z Guamu.

 

Guvernér ostrova Eddie Baza Calvo ubezpečil obyvateľov Guamu - nezačleneného územia USA - aj severnejšie položených Mariánskych ostrovov, že im žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Zdôraznil, že je v kontakte s regionálnym velením americkej armády v snahe zaistiť, aby bol Guam "pripravený na akúkoľvek eventualitu".

 

Guamská kongresmanka Madeleine Bordallová vyhlásila, že ju predstavitelia Pentagónu uistili, že ostrov je chránený.

 

Vyjadrenie jadrového experta z americkej Stanfordovej Univerzity, ktorý spochybnil súčasné technické kapacity Severnej Kórey na uskutočnenie útoku na Guam raketami stredného alebo dlhého doletu. Podľa profesora Siegfrieda Heckera ide len o stupňovanie rétoriky v spore medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

 

KĽDR už síce otestovala dve medzikontinentálne balistické strely, avšak vybavenie takýchto rakiet jadrovými hlavicami je podľa Heckera "extrémne náročné a stále nad schopnosti Severnej Kórey".

 

Reálnu hrozbu podľa neho predstavuje skôr neplánovaný, náhodný konflikt, do ktorého by mohla vyústiť súčasná eskalácia napätia na Kórejskom polostrove.

 

Na ostrove Guam - nezačlenenom území USA - sa nachádzajú americké vojenské základne vrátane Andersenovej leteckej základne.

 

K najnovšej hrozbe Pchjongjangu došlo po tom, čo americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že ak Severná Kórea vystupňuje svoje hrozby, dočká sa reakcie, "akú svet ešte nikdy nevidel".

 

Trump sa takto vyjadril krátko po zverejnení správ, podľa ktorých Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná do balistických striel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies