Severná Kórea simulovala preventívne údery na juhokórejské prístavy

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 08:23 • 2 min
Severná Kórea simulovala preventívne údery na juhokórejské prístavy

SOUL - Najnovšie vypálenie balistických rakiet Severnou Kóreou slúžilo na nácvik preventívnych jadrových úderov proti juhokórejským prístavom a letiskám, na ktorých sa nachádza technické vybavenie americkej armády. Na cvičenie osobne dohliadal vodca Kim Čong-un a ďalšie stranícke a armádne špičky, oznámila dnes severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

slovakia

left justify in out

Napriek sankciám OSN uskutočnila KĽDR v utorok ráno miestneho času skúšku troch balistických rakiet - dvoch typu Scud a jednej typu Rodong-1. Rakety boli odpálené z provincie Severný Hamgjong, pričom prekonali vzdialenosť 500-600 kilometrov a podľa juhokórejskej armády dopadli všetky do Japonského mora.

 

Odpálenie rakiet sa považuje za reakciu Pchjongjangu na minulotýždňové rozhodnutie Južnej Kórey, že v meste Songdžu umiestni do konca roku 2017 batérie moderného protiraketového systému THAAD. Ten je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu. Uvedený krok má byť odpoveďou na rastúcu hrozbu jadrového alebo raketového útoku zo strany Severnej Kórey.

 

Utorňajšiu skúšku odsúdili USA, Japonsko a Južná Kórea, pričom avizovali kolektívnu diplomatickú odpoveď.

Pchjongjang v januári vykonal štvrtú jadrovú skúšku, po ktorej nasledovala séria často neúspešných testov rakiet. Organizácia Spojených národov reagovala na tieto kroky v marci uvalením doteraz najprísnejších sankcií voči tomuto izolovanému ázijskému štátu. Rezolúcie OSN okrem iného zakazujú Severnej Kórei vývoj balistických striel.

 

Po januárovej jadrovej skúške KĽDR oznámila, že dosiahla určitý technický pokrok vo svojom zbrojnom programe. Okrem iného sa jej údajne podarilo zmenšiť jadrovú hlavicu, aby sa vošla na raketu, a úspešne testovala motor určený pre medzikontinentálne balistické rakety, ktoré by mohli dosiahnuť územie USA.

 

Americko-kórejský inštitút pri Johns Hopkins University nedávno informoval, že satelitné snímky raketového komplexu Pchunggje zo 7. júla zachytávajú určitú činnosť v blízkosti miesta, kde KĽDR vykonala svoj štvrtý jadrový test. Zo záberov však nie je možné určiť, či ide o údržbu alebo prípadné prípravky pre piatu jadrovú skúšku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies