Severná Kórea: Schôdzka Obamu s Pak Kun-hje je predohrou vojny

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 09:46 • 2 min
Severná Kórea: Schôdzka Obamu s Pak Kun-hje je predohrou vojny

SOUL - Severná Kórea dnes oznámila, že schôdzka prezidentov Spojených štátov a Južnej Kórey je predohrou vojny proti nej. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca výboru pre mierové znovuzjednotenie Kóreí označil návštevu juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje vo Washingtone za "poľutovaniahodný podliezavý výlet s cieľom potešiť svojho pána".

Návšteva Pak Kun-hje sa uskutočňuje pri príležitosti 60. výročia uzavretia dohody o obrane medzi Washingtonom a Soulom.

Americký prezident Barack Obama a jeho juhokórejská kolegyňa varovali v utorok Pchjongjang pred provokáciami a vyhrážaním sa použitím jadrových zbraní. Pchjongjang vo februári uskutočnil tretiu jadrovú skúšku, čím sa začal odvíjať reťazec vyhrážok južnému susedovi i Spojeným štátom. 

Severokórejský hovorca dnes povedal, že Pchjongjang "trpezlivo" sleduje, či Pak Kun-hje zmení to, čo v KĽDR označujú za nepriateľskú pozíciu. 

Pak Kun-hje i Obama po spoločnom stretnutí potvrdili, že sú otvorení dialógu s KĽDR, podmienkou preň je však začatie procesu denuklearizácie v Severnej Kórei. Obama navyše upozornil, že sa skončili dni, keď KĽDR mohla svojimi provokáciami vyvolať krízu, alebo získať ústupky od medzinárodného spoločenstva.

Na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii s juhokórejskou líderkou Obama ďalej uviedol, že jeho stretnutie s Pak Kun-hje je dôkazom, že Severná Kórea "znovu zlyhala". USA a Južná Kórea sú podľa amerického prezidenta spojené väčšmi než kedykoľvek predtým, no izolácia Severnej Kórey sa zväčšuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona