Severná Kórea sa pripravuje na štvrtý jadrový test

NETKY.SK • 20 Október 2015, 16:35 • 2 min
Severná Kórea sa pripravuje na štvrtý jadrový test

SOUL - Severná Kórea sa pripravuje uskutočniť v poradí už štvrtú jadrovú skúšku, zrejme tak však neurobí v blízkej budúcnosti. Vyplýva to z prognózy, s ktorou dnes juhokórejská tajná služba oboznámila poslancov v Soule.

slovakia

left justify in out

Predpoveď vychádza z monitorovania aktivít v hlavnom severokórejskom nukleárnom komplexe Jongbjon. Poslanci juhokórejského parlamentu sa s ňou oboznámili na neverejnom zasadnutí, na ktorom sa zúčastnili predstavitelia tajnej služby.

 

Médiá s prognózou oboznámili niekoľkí účastníci zasadnutia z radov poslancov. Bližšie podrobnosti však nezverejnili.

 

Severná Kórea v roku 2008 vycúvala z medzinárodných šesťstranných rokovaní o svojom jadrovom programe a odvtedy opakovane uskutočňuje raketové a jadrové testy.

 

V septembri Pchjongjang oznámil, že zmodernizoval a opätovne uviedol do prevádzky všetky svoje zariadenia na výrobu paliva použiteľného do atómových zbraní. Vyvolalo to dohady, že sa chystá na v poradí už štvrtý nukleárny test.

 

Uskutočnenie skúšky by priblížilo KĽDR k výrobe dostatočne malej jadrovej bojovej hlavice, ktorá by sa dala pripevniť na raketu dlhého doletu. S takouto zbraňou by mohla potom potenciálne ohroziť aj územie USA.

 

Severná Kórea tvrdí, že už takouto hlavicou disponuje, ale mnohí zahraniční analytici o tom pochybujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies