Severná Kórea sa pravdepodobne pripravuje na novú jadrovú skúšku

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 13:03 • 2 min
Severná Kórea sa pravdepodobne pripravuje na novú jadrovú skúšku

SOUL - Zvýšenú aktivitu zaznamenala Južná Kórea v okolí jedinej oficiálne známej severokórejskej podzemnej jadrovej strelnice Pangiri ležiacej na severovýchode krajiny. Nie je vylúčené, že Pchjongjang pripravuje novú jadrovú skúšku, uviedla dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti tam pozorujeme zvýšenú aktivitu, takže naše ozbrojené sily majú na zreteli možnosť, že Severná Kórea môže v dohľadnom čase nečakane vykonať jadrovú skúšku alebo, ako tomu bolo v predchádzajúcich prípadoch, sa nás pokúsi predstieranou jadrovou skúškou oklamať," uviedol na tlačovej konferencii hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok.

 

Zvýšená aktivita na strane Severnej Kórey môže mať väčší ohlas aj v súvislosti s nadchádzajúcou dvojdňovou návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý do Soulu zavíta v piatok. Podľa Kim Min-soka je Pchjongjang pripravený vykonať jadrovú skúšku, kedy bude chcieť. Komunistický štát nedávno vyhlásil, že pre svojich nepriateľov pripravuje niečo "nepredstaviteľné" a "niečo veľké", čo sa uskutoční do 30. apríla, dodal hovorca.

 

Severná Kórea je pod drobnohľadom svojho južného suseda ohľadom akýchkoľvek náznakov prípravy na ďalšiu jadrovú skúšku. V marci totiž Pchjongjang pohrozil vykonaním "novej formy" skúšky, ktorá by podľa odborníkov mohla znamenať použitie jadrového zariadenia na báze uránu. Pri predchádzajúcich testoch, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2006, 2009 a 2013, použila Severná Kórea plutónium. 

 

OSN po každej skúške uvalila na KĽDR nové sankcie. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 1718, schválená v októbri 2006 po prvom jadrovom teste, zakazuje KĽDR jadrové a raketové skúšky.

 

Zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl Južnej Kórey v pondelok zriadil osobitnú pracovnú skupinu na monitorovanie situácie, ktorý má krajinu pripraviť na všetky eventuality.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies