Severná Kórea sa ešte viac izoluje: Oslavovala zavedenie vlastnej časovej zóny

NETKY.SK • 15 August 2015, 10:18 • 2 min
Severná Kórea sa ešte viac izoluje: Oslavovala zavedenie vlastnej časovej zóny

PCHJONGJANG - Severná Kórea oslavovala v noci nadnes zavedenie vlastného času. Zvony v Pchjongjangu o polnoci ohlásili, že si treba hodinky posunúť nazad o 30 minút na pamiatku 15. augusta 1945, kedy bol Kórejský polostrov oslobodený spod koloniálnej vlády na konci druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Doteraz mali oba kórejské štáty rovnakú časovú zónu (deväť hodín pred GMT), ktorá bola zavedená za japonskej koloniálnej vlády (1910-1945). Rozhodnutie Severnej Kórey zmeniť svoju časovú zónu, ohlásené minulý týždeň, prekvapilo dokonca aj Južnú Kóreu, ktorej prezidentka kritizovala Pchjongjang, že tento krok nekoordinoval so Soulom.
Snaha o vymazanie dedičstva koloniálneho obdobia rezonuje u mnohých Kórejčanov na oboch stranách demilitarizovanej zóny, ktorí si pamätajú na japonskú vládu a naďalej prechovávajú voči Japonsku nenávisť.


Nová časová zóna, ktorú nazvali pchjongjanský čas, bola schválená v roku 1908 vtedy zjednotenou Kóreou, ale dva roky po kolonizácii polostrova, 1. januára 1912, prešla krajina na japonský čas.


Južná Kórea sa nakrátko vrátila k starej časovej zóne v rokoch 1954-1961, ale Severná Kórea zotrvala až doteraz v japonskej časovej zóne.


Rozhodnutie Pchjongjangu vytvoriť 30-minútový rozdiel v čase je pomerne nezvyčajné, ale bezprecedentné. Krajiny ako India, Irán a Mjanmarsko majú polhodinový rozdiel oproti svojim susedom, zatiaľ čo Nepál zaostáva o 45 minút, pripomenula tlačová agentúra AP.


A dodala, že Pchjongjang využil posun hodín ako politické gesto, podobne ako v minulosti čínska komunistická strana. Hoci Čína meria od západu na východ 5000 kilometrov, komunisti po prevzatí moci v roku 1949 presadili v celej krajine jednu časovú zónu - pekinský čas.


Severná Kórea, ktorá je veľmi izolovaná, sa odlišuje nielen časom, ale aj iným rátaním rokov. Kórejčania ich rátajú od narodenia zakladateľa a prvého prezidenta krajiny Kim Ir-sena. Avšak obdobie pred jeho narodením označujú západným spôsobom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona