Severná Kórea rozširuje trestné tábory

NETKY.SK • 5 December 2013, 14:43 • 2 min
Severná Kórea rozširuje trestné tábory

VIEDEŇ - Podľa informácií medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) Severná Kórea rozširuje už aj tak obrovské trestné tábory, v ktorých sa v súčasnosti nachádza približne 200 000 trestancov.

slovakia

left justify in out

Podľa výpovedí niekdajšieho strážcu v tábore č. 16 ľudí tam popravujú údermi kladiva potom, ako si vykopú vlastný hrob. Na dennom poriadku sú podľa neho aj znásilnenia. Ženy sú po poskytnutí "služby" popravené. Trestanci, väčšinou politickí väzni, vykonávajú tú najťažšiu prácu a sú trestaní aj znižovaním potravinových dávok. V správe, ktorú zverejnila AI vo štvrtok, sú aj satelitné zábery tábora č.15 na severe a č.16 na juhu krajiny. Zábery pochádzajú z rokov 2011 a 2013.

Amnesty žiada severokórejských lídrov, aby tábory, v ktorých trestajú najmä politických odporcov, neodkladne zrušili. AI už roky kritizuje Severnú Kóreu, že do táborov posiela politických väzňov ako aj celé rodiny s deťmi, kde sú vystavení ťažkému porušovaniu ľudských práv. 

Podmienky v pracovných táboroch v Severnej Kórei, do ktorých na desaťročia zatvárajú odporcov tamojšieho režimu, pripomínajú holokaust, povedal to počas konferencie o ľudských právach v Ženeve 30-ročný Šin Dong-hjuk, ktorému sa podarilo z takéhoto tábora pred siedmimi rokmi utiecť. Hovoril o krutých podmienkach, smrti, hlade, nútenej práci a mučení, ktoré sú v táboroch každodennou realitou. Narodené deti v táboroch zostávajú a stávajú sa od malička otrokmi, ktorých režim zneužíva na nútené práce. 
Severná Kórea zneužívanie ľudských práv v krajine odmieta a všetky dôkazy o existencii trestných táborov smrti označuje za „sfalšovaný materiál vytvorený nepriateľskými silami, zbehmi a ďalšou zberbou“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies