Severná Kórea pripravuje ďalší raketový test, varujú americkí experti

NETKY.SK • 24 September 2013, 10:07 • 2 min
Severná Kórea pripravuje ďalší raketový test, varujú americkí experti

WASHINGTON - Severná Kórea sa možno pripravuje na ďalší raketový test, ktorý by mohol narušiť obdobie relatívneho zmierňovania napätia na Kórejskom polostrove. Uvádza sa to vo varovaní amerických expertov, ktorých dnes citovala juhokórejská agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Podozrenie v tomto smere vzbudzuje skutočnosť, že sa na verejných podujatiach v KĽDR začal tento mesiac opäť zúčastňovať vysokopostavený predstaviteľ zodpovedný za raketový a jadrový program komunistickej krajiny Pak To-čun. V severokórejských štátnych médiách sa neobjavil už od mája, čo vyvolalo špekulácie pozorovateľov o jeho odstránení v dôsledku možných technických komplikácií pri vývoji rakiet. 

"Jeho návrat môže naznačovať, že sa technický problém podarilo odstrániť a že sa Sever možno pripravuje na ďalšie odpálenie rakety, ku ktorému by mohlo dôjsť už počas jesene," uviedol expert Alexandre Mansourov, ktorý sa dlhodobo venuje problematike KĽDR. Analytik Nick Hansen okrem toho na základe nových družicových snímok dospel k záveru, že Pchjongjang koncom augusta pravdepodobne otestoval motor na raketu dlhého doletu. Skúška sa podľa neho uskutočnila vo vojenskom komplexe neďaleko hraníc s Čínou.

Napätie medzi Severnou Kóreou a Západom sa vystupňovalo začiatkom tohto roku po ďalšej raketovej a jadrovej skúške Pchjongjangu. V ostatných mesiacoch však došlo k miernemu upokojeniu situácie a k slovu sa opäť dostali pokusy o riešenie sporov prostredníctvom diplomacie. 

V polovici septembra došlo po piatich mesiacoch k opätovnému otvoreniu spoločnej kórejskej priemyselnej zóny Kesong. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies