Severná Kórea prevádzkuje 12 kliník v Tanzánii

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 09:46 • 2 min
Severná Kórea prevádzkuje 12 kliník v Tanzánii

BANGKOK - Severná Kórea prevádzkuje v Tanzánii 12 kliník, ktoré sú pre komunistický režim v Pchjongjangu zdrojom nedostatkovej zahraničnej meny. Úroveň zdravotnej starostlivosti poskytovanej v týchto zariadeniach je však otázna, napísala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Severokórejské kliniky v Tanzánii podľa odhadov vynášajú Pchjongjangu ročne 1-1,3 milióna dolárov. Deväťdesiat percent získaných prostriedkov putuje naspäť do KĽDR.

 

Kliniky nedávno navštívil tím reportérov Rádia Slobodná Ázia (RFA). Podľa ich zistení v zariadeniach nezriedka pracuje severokórejský personál bez znalosti miestneho swahilského alebo anglického jazyka, čo často znemožňuje správnu diagnostiku pacientov.

 

Niektoré kliniky nie sú vybavené klimatizáciou a dostatočným osvetlením a ich zamestnanci nedodržiavajú základné hygienické pravidlá, uviedli reportéri RFA.

 

Podľa nemenovaného lekára z kliniky operujúcej v tanzánijskej metropole Dar es Salaam zdravotnícke zariadenia prevádzkované Pchjongjangom ponúkajú liečebné metódy "severokórejskej tradície východnej medicíny".

 

V miestnych médiách sa objavili správy spochybňujúce bezpečnosť liekov podávaných v týchto klinikách. Následné testy podľa RFA odhalili v liekoch stopu ortuti, olova, arzénu a ďalších ťažkých kovov, ktorých koncentrácie niekedy až 100-násobne prevyšovali povolené úrovne.

 

Vláda KĽDR schválila výstavbu kliník v Tanzánii už v roku 1994 a každoročne sa v nich vystrieda približne 100 severokórejských lekárov a zdravotných sestier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies